агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Най-търсената професия в София – тази на учител

Най-търсената професия през годината в София се окачва тази на учител. Това показва доклад на Дирекция “Регионална служба по заетостта” – София, във връзка с дейностите по подготовка на държавния план-прием в 8-и клас за 2022/2023. В страната липсват бармани, сервитьори, стругари, заварчици, подготвени и квалифицирани кадри в местните сектори на икономиката, брокери и други специалисти, редава “Монитор”.

seo-blog7

В София следващите от три до пет години най-голям проблем при намирането на висшисти ще има в сферата на икономиката, информатиката и компютърните науки, администрация и управление, комуникационна и компютърна техника, право, архитектура, строителство и геодезия. Дипломата в сектори общо инженерство, туризъм и хранителни технологии няма да бъде толкова търсена, става ясно още от доклада.

Най-предпочитаните от фирмите професии за средно образование след 3-5 години пък ще бъдат професионалните направления търговия на едро и дребно, счетоводство и данъчно облагане, компютърни науки, маркетинг и реклама. В столицата най-малко ще се търсят специалисти с диплома за средното образование в сферата на медицинската диагностика и технологии, моторните превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства, терапия и рехабилитация, сигурност, става ясно още от доклада на Дирекция “Регионална служба по заетостта”.

При планирането на паралелките в план-прием за следващата учебна година школата трябва да се съобразят с потребностите на бизнеса, за да могат да подготвят нужните кадри за след пет години. Работодателите, участвали в проучването, споделят още, че следващата година ще търсят най-вече ИТ специалисти, инженери, шофьори, медицински сестри, архитекти, лекари, софтуерни специалисти. Сред неквалифицираните кадри пък ще се наемат общи работници, куриери, носачи, служители в преработващата и в добивната промишленост, строителството, работници в транспорта и складирането.

Вижте още:  Великобритания обмисля временно да национализира звено на "Газпром"

 

Източник:

гръцки преводач Добрич