агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Неонатолог: У нас има голям недостиг на акушерки

От Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи отдавна призовават за спешни мерки за предоляване на кадровия недостиг в здравеопазването. Те посочват, че е необходимо национално съгласие и решителни действия за преодоляване на критичния недостиг на медицински сестри, акушерки, фелдшери, лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти. От организацията посочват, че в България работят около 23 000 медицински сестри, а на здравната ни система са нужни поне още 35 000. Акушерките у нас са около 4000, а са нужни поне още толкова.  

seo-blog7

АЛИАНС НА БЪЛГАРСКИТЕ АКУШЕРКИ е силно обезпокоен от прибързаното предлагане на промяна в Наредбата регламентиращ домашно посещение при…

„Има недостиг на акушерки. На лекари няма, тъй като има млади лекари. Сега работят много акушерки, които са пенсионерки, има много, които са на границата. Ако се пенсионират положението става абсолютно безконтролно“, обясни проф. Слънчева и подчерта, че има нужда от акушерки. Тя обясни, че работата им е много тежка, изисква се много активност, което за хората в по-напреднала възраст е затруднение. Тя коментира, че за съжаление пандемията има негативно отражение и при нейното отделение. Тя посочи, че много е намалял контакта им с родителите и съответно контакта на родителите с децата. „Това категорично не е добре“, посочи още проф. Слънчева. От началото на година през интензивното отделение са преминали над 600 деца, като понякога има и доносени деца с проблеми. Средно на година от тук минават 800-850 деца на година, като е много малък процента на малките пациенти, които не успяват да се преборят. Обясни още неонатологът.  

За 40 години през Клиниката по неонатологията на са преминали над 25 000 недоносени деца, посочи дирекотрът на СБАЛАГ „Майчин дом“ проф. д-р Иван Киров. По думите му само през 2021 г. в клиниката са спасени над 550 деца, което представлява 18% от всички раждания в болницата. Той изтъкна, че традиционно в „Майчин дом“ се концентрират най-сложните патологии на бременността.  

Вижте още:  Делта коронавирусът е по-смъртоносен за неваксинирани - лично мнение на проф. Радка Аргирова

„Всяка година в Европейския съюз се раждат половин милион недоносени деца, а около 6 000 от тях – в България. При над 10% от бременностите раждането е със степен на недоносеност. Благодарение на вашите грижи, отдадеността и усилията, които полагате, тези деца живеят пълноценно“, заяви от своя страна министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова на церемонията по случай отбелязването на 40-годишнината от полагането на специализирани грижи за недоносени бебета в Клиниката по неонатология на СБАЛАГ „Майчин дом“. Проф. Сербезова разказа, че преди 23 години самата тя и нейното дете са били пациенти на Клиниката на проф. Слънчева, която като лекар е положила най-добрите грижи за майката и новороденото. Здравняит министър коемтира как и преди и сега си личи, че колективът в клиниката работи добре и пожела това да продължи и занапред.  

„Колективът е важен, за да функционира добре един толкова голям екип. Освен колеги на моята възраст, които са с опит, има и млади колеги, специализанти, които работят и се учат с ентусиазъм. Опитът и ентусиазмът правят така, че да се грижим за нашите деца по най-добрия начин. Благодаря на министерството, на инициативата Българската Коледа и на всички родители и съмишленици, които са помогнали, за да имаме отлична технологична база за недоносените деца“, заяви ръководителят на Клиниката по неонатология проф. д-р Боряна Слънчева.

гръцки преводач Добрич

Защитни облекла за персонала на Клиниката по акушерство и гинекология в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБА…

Още: Недостиг на акушерки има в цялата страна

Източник