агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

СЗО: 70% ваксинация на населението в света до средата на 2022 г. е постижима цел

Световната здравна организация (СЗО) смята, че въпреки появата на щама Омикрон, до средата на 2022 г. е реално да бъде постигната поставената цел – ваксинация на най-малко 70% от населението в света. За целта е необходимо да се осигури справедливо и равномерно разпределение на дозите, твърдят експертите от здравната организация.

seo-blog7

„Настоящите перспективи за доставки са достатъчни, за да отговорят на идентифицираните нужди от [ваксина] въз основа на настоящите глобални препоръки, ако се осигури справедливо и равномерно разпределение на дозите”, заявиха от пресслужбата на СЗО.

Над 8,1 милиарда дози ваксини срещу коронавируса са приложени в света към 13 декември. Повечето от тях, обаче, са инжектирани на гражда…

От там оценяват достъпа до ваксини срещу коронавирус в света като „ограничен и неравен”. В тази връзка СЗО препоръчва да се даде приоритет за ваксиниране на високорисковите групи пред бустерните дози, както и пред първоначалната ваксинация на населението, което не попада в рискова група. Това е свързано с факта, че ваксинацията на рисковите популации „има най-голямо въздействие върху намаляването на сериозните заболявания и смъртните случаи“.

От пресслужбата припомниха за призива на СЗО от месец август за налагане на мораториум върху поставянето на бустерни дози на „здрави възрастни”, тъй като в този период доставката на ваксини беше много ограничена. Този призив имаше за цел да улесни постигането на 40% ваксинация на населението в света до края на 2021 г., включително изложените на риск, както и здравните работници.

От СЗО предупредиха, че ако държави с голям процент ваксинирано население се запасяват интензивно с ваксини, в света през първата половина на 2022 г. вероятно ще се появят ограничения в доставките. Политиката на активно придобиване на ваксини от такива държави, включително за мащабна кампания за бустерни ваксинации, може да доведе до задълбочаване на неравенството в достъпа до ваксини на глобално ниво.

гръцки преводач Добрич

Ако това се случи, държави с ниски и средни доходи вероятно ще се сблъскат с намалени доставки, което ще се отрази сериозно на случаите на заразяване, смърт и пренасяне на COVID-19, констатират от СЗО.

Още от ЕВРОПА:

ЕК: 9 месеца валидност на Covid-сертификата с 2 дози ваксина и безсрочен за бустерните дози

Русия: САЩ готвят химическа атака в Украйна, трупат танкове с неясни химически вещества

За първи път МОСВ осигурява 47 млн. лв. за борба с мръсния въздух

Германска електрическа компания обяви фалит

Дания праща под наем затворници в Косово, струва ѝ милиони

Заради Омикрон: Лондон отмени новогодишните празненства на площад Трафалгар

Шефът на СЗО: Има световен недостиг на лекари и здравни работници

Освободиха едната заложничка в Париж

Коронавирусът по света: Великобритания с най-много заразени, Русия с най-много починали

Роман Абрамович взе португалско гражданство

Източник: