агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Ще се ускори ли ваксинацията след добавката за пенсионери?

Очакванията на експертите са добавката от 75 лв. за имунизираните пенсионери да ускори процеса на ваксинация у нас. Все повече фармацевтични компании разработват и медикаменти срещу коронавирус, но лечението с новите препарати ще бъде скъпо.

seo-blog7

“Има два нови препарата с моноклонални антитела, които предстоят да влязат на нашия пазар. Те се прилагат в началото на заболяването и няма да бъдат особено ефективни при тежките случаи в болница, но предотвратяват между 38 и 39% от хоспитализациите”, посочи д-р Александър Симидчиев.

Не всеки българин обаче ще може да си позволи тези медикаменти, тъй като пакетът за 5-дневно лечение струва до 500 евро. Голямото предизвикателство ще бъде тези лекарства да достигнат до най-рисковите групи.

А най-добрата превенция преди разпространението на Омикрон у нас е да продължим ваксинацията с препаратите, които се прилагат в страната ни и в момента, смятат експертите.

“По-добре птичка в ръката, отколкото две в храста. По-добре е да свършим това, което имаме в момента – пълен ваксинационен цикъл с бустериране”, заяви д-р Симидчиев.

За увеличаване на броя на ваксинираните е необходимо да се направи адекватна информационна кампания, категоричен е той.

Финансов стимул би сработил и за по-високи нива на ваксинация и в ресторантьорския бранш, където въпреки изискването за “зелен сертификат”, по-голямата част от заетите все още не са със завършен ваксинационен цикъл.

гръцки преводач Добрич

“Имаме много хубави примери като Гърция, Хърватска, Сърбия. Но там говорим за по 100, 150, 200 евро на човек. Не мога да кажа, че 75 лева биха били стимулирал”, заяви председателят на БАЗ Ричард Алибегов.

От бранша продължават да настояват и “зелените сертификати” да са необходими за всички сектори.

Вижте още:  Сачева: Заложени са милиарди разходи, без да има приходи

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова по Bulgaria ON AIR

Източник: