агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

АЕЦ Чернобил след руската окупация – ограбена, разбита и с екскременти навсякъде

В атомната електроцентрала в Чернобил след напускането на руските военни служителите заварват купчини човешки екскременти във всяко работно помещение. Това разказва заместник-директорът на Чернобилския екоцентър Александър Барсуков пред The ​​Wall Street Journal. “Това бе черешката на тортата”, намери сили да се пошегува той.

По думите на Барсуков руските окупатори са свалили мониторите от стените в офисите, разбили са вратите и оборудването, взели са хард дисковете от всички компютри, изрисували са конферентните зали със спрей.

seo-blog7

Днес украинските служители на АЕЦ работят за възстановяване и почистване на територията от последиците от няколкоседмичната руска окупация.

Изданието цитира прессекретаря на АЕЦ Чернобил Юлия Бездижа, която казва, че руснаците първо са привлекли служители на руската държавна ядрена агенция “Росатом”, предлагайки им да контролират управлението на ядреното съоръжение. “Но те не знаеха как. Това изисква специални умения, които те не са имали”, коментира Бездижа.

За щастие атомната електроцентрала в Чернобил е избегнала най-лошия сценарий. Но последиците от руската окупация все още са видими навсякъде. Освен разрушените офиси, на служителите в момента се налага да се придвижват много по-дълго до работните си места, той като руските сили са сринали моста и сега се пътува по заобиколен маршрут.

“Вече 36 години Чернобил ни дава ненаучени уроци – след взрива през 1986 година и след опитите да се скрие аварията, когато опазването …

ВИЖТЕ ОЩЕ: Учени: Ето какво ще се случи с руските войници, копали окопи в Чернобил (ВИДЕО) 

гръцки преводач Добрич

От управата на атомната електроцентрала посочват, че се виждат много доказателства колко зле са били информирани руските войници относно ситуацията в района. Те са копали окопи в замърсената от аварията през 1986 г. почва. Припомняме, че сред руските войници, пребивали на територията на АЕЦ Чернобил, има много пострадали от радиацията, коиито бяха откарани за лечение в специализираната болница в беларуския град Гостомел, а още повече дълго ще носят последствията от действията си – като минимум втора степен на лъчева болест, по думите на лекари.

Вижте още:  Намушкаха с нож известния писател Салман Рушди (ВИДЕО)

Руските военни превзеха атомната електроцентрала в Чернобил в първия ден от пълномащабната война на 24 февруари и я напуснаха на 31 март.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Руснаците, които ограбиха Чернобил, ще живеят максимум година

Източник: