агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Артистите готвят мащабни протести в началото на есента

Мащабни протести подготвят в началото на есента артистите заради намаляването на бюджета за култура, съобщи председателя на съюза на артистите Христо Мутафчиев, цитиран от БНР.

seo-blog7

По думите му чрез  актуализацията на бюджета с един милион и 400 хиляди лева по-малко ще са парите за сектор култура. 

Стартова заплата от минимум 1500 лева за работещите в сценичните изкуства и повече пари за култура поиска Христо Мутафчиев.

В четвъртък от заседанието на ресорната парламентарна комисия той е разбрал, че не просто това няма да се случи, а средствата в сектора ще бъдат намалени при актуализацията на бюджета.

Затова и началото на игралния сезон ще е съпроводен с протести и акции на гилдията в цялата страна, каза Мутафчиев.

“Идеята ни е представленията в цялата страна да започват с половин час закъснение, като преди начало на представление колегите-актьори, готови за спектакъла, излизат и се смесват с публиката пред централния вход на театъра, където ще бъдат канени медии и цялата общественост на града, в който работят, за да може колегите да разкажат защо протестират, какви са техните изисквания, за да може наистина да стигне до ушите на хората, които имат възможността да вземат някакви решения, защото ако се окаже, че културата, както те се кълняха, че ще бъде приоритет, отново не бъде превърната в приоритет на правителството, това ще бъде поредното правителство, от което няма никакъв смисъл. От 30 години към културата няма абсолютно никакво отношение”, коментира той.
 

Източник:

гръцки преводач Добрич

Вижте още:  Евакуираха частично Терминал 2 заради фалшива тревога