агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Асен Василев: Опашките са организирани, нормално е да има инфлация при война

Опашките за горива и олио са организирани акции с цел манипулиране на пазара и всяване на паника, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в предаването “Защо, господин министър?” по bTV.

seo-blog7

Той поясни, че специално що се отнася до горивата в истерията основна роля е имала и младежката организация на ГЕРБ.

“За олиото е ясно – имаме слънчоглед за 4 години, има достатъчно олио по складовете, виждаме, че само в няколко вериги се вдигнаха цените и само на някои производители. Някои фирми или някои хора, които организират тази манипулация, в момента издевателстват над българския народ“, смята министърът на финансите.

Още по темата

13 мар 2022 14:36

292

13 мар 2022 09:53

гръцки преводач Добрич

341

Органът, който трябва да ги установи и санкционира е Комисията за защита на конкуренцията, отбеляза Асен Василев. „Сезирали сме я за бензина, сега и за олиото. До нас достигат информации, че ще има такива акции и за брашно, за захар“, каза още Василев.

Той посочи, че цените на електроенергията са същите, каквито са били на 1 юни миналата година.

Според финансовият министър е нормално да има инфлация, защото има война. “Тази инфлация обаче е в 5-10%, всичко, което се вдига двойно или тройно, в 99% от случаите е манипулация на пазара”, посочи Асен Василев.

“В момента България ползва най-евтиния бензин и най-евтиното дизелово гориво в Европа. В момента в държавата има пшеница два пъти повече отколкото ни трябва, за да стигнем до реколта 2023 г. Държавата изкупува зърно, за да се подсигурим, че и за хляб, и за фураж, ще има достатъчно зърно до реколта 2023 г. Ако не успеем да подсигурим зърно до реколта 2023 г. ще забраним износа на зърно, но в момента имаме повече, отколкото ни трябва”, обясни министърът на финансите.

Вижте още:  Пътищата в страната в безпътица, от бранша не виждат светлина

Финансовият министър коментира и кризата с бежанците от Украйна и отбеляза, че все още не е платено на хотелиерите, които са ги приютили.

“В момента има ясни правила, ясно е кой може да получи средства и е казано, че на база практически разходи се подават документи и се плаща на момента. Когато хотелиерите се отчетат в министерството на туризма, могат да получат пари”, обясни той.

Той обясни още, че ЕК прави един много голям пакет за всички гранична държави, които приемат бежанци, така че тези средства ще дойдат по линия на ЕС до края на годината.

“Ако спрат доставките на газ за Европа, ще спрат и за България. Имаме план за действие, имаме начин да доставим газ в страната, който не е от „Газпром“ и който гарантира 100% обезпечаване на потреблението и за бита, и за индустрията. Този газ обаче най-вероятно ще дойде на по-високи цени”, каза още Асен Василев.

Източник: