агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Българите – най-притеснени от цените и инфлацията

  Два месеца след последните предсрочни парламентарни избори проучване на “Тренд” показва какви са нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални проблеми.

seo-blog7

“Определено проучването доказва, че на този етап най-голямото притеснение на хората са цените и инфлацията. Основната мисъл на българина в момента е насочена в тази посока. На въпрос “Кое е първото нещо, с което трябва да се справи правителството като проблем”, 58% от българското общество посочва, че това са цените. Като проблеми, които по принцип стоят пред България, са високите цени и инфлацията, в много по-големи дялове отколкото здравната криза и корупцията”, коментира социологът от “Тренд” Евелина Славкова пред “Денят ON AIR”.

Тя добави, че темата за COVID-19 не вълнува толкова силно хората.

“Проучването показва, че темата за цените може да породи социално напрежение, което да окаже влияние върху коалиция. То показва и електоралните нагласи на българското общество. “Продължаваме промяната” е първа политическа сила с 26.3%, следвана от ГЕРБ – 22.3%. Вижда се кредит на доверие към Народното събрание, към президентската институция”, обърна внимание Славкова пред Bulgaria ON AIR.

Социологът каза още, че е абсолютно естествено да има такава толерантност. Съвсем естествено било да има очакване, че проблемите, които предстои да бъдат решавани, ще намерят своето решение в лицето на управляващите. Според нея тепърва ще наблюдаваме в бъдещите социологически проучвания дали ще има ерозия.

“Ако кабинетът не реши проблемите на обществото, няма как да не се отрази върху нагласите на българите. Когато става въпрос за джоба на българина, тогава реакцията е много по-различна, отколкото по която и да е друга тема. Половината от българското общество са на мнение, че цените са се увеличили над 20%”, поясни Славкова.

Вижте още:  Панев: Няма да се коалираме с ДПС или ГЕРБ

Социологът изтъкна, че коалицията е изключително стабилна.

гръцки преводач Добрич

“Всяка една от тези четири политически формации, които участват в тази коалиция, си дава сметка, че при следващи избори резултатите може да бъдат по-тежки за тях. Всяка една от тези партии знае, че трябва да бъдат сплотени и да търсят начин да се разбират, защото няма да имат този шанс, ако отидат на предсрочни избори”, убедена е Славкова.

 

Източник: