агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Български учен: Мислим за проблемите, само когато са ни на главата – така стана и с Covid-19

“Наша българска, а и на целия регион, черта е да мислим за проблемите само когато са ни на главата. Същото се получава и с Омикрон варианта – все още умират по 70-80 души на ден, идва нова вълна, ваксинацията обаче отново се забавя. Смятаме, че лошото отминало, въпреки два автобуса починали на ден. “Голяма работа, стига паника, оставете ни да живеем.” – правилно ли е? Не мисля. Ако живеехме в гората, а не в общество със задължения, може би било вярно, но не живеем”, заяви в социалните мрежи д-р Аспарух Илиев, който оглавява лаборатория към университета в Берн, Швейцария.

“За година и половина България загуби 1% от населението си в повече от нормалната смъртност – това са хората, починали в повече от средното за 2015-2020. Това са много хора, така се топи една нация. Много преболедували от Ковид имат или ще имат трайни проблеми – уморяемост, главоболие, и, и, и…. Знам, че няма да трогна никого с тези цифри, но поне помислете, че и сега не може да се отиде на лекар – болниците са претоварени.

Категорично не приемам мнението на д-р Георги Михайлов по време на преговорите за кабинет, че Ковид не е важна тема. Супер важна тема е…

Не знаем какво предстои с новия вариант, но е наивно да смятаме, че внезапно ще стане по-безопасен – просто правило, цитирайки проф. Дростен – повече вирус е повече болест. Независимо на какво ниво на ваксинация сте – със или без, ваксинирайте се бързо, защото януари (за щастие по-късно, отколкото очаквах) Омикрон ще е и в България. Ако сте преболедували – имате известна защита, но се подсигурете и с ваксина – знаем, че комбинацията преболедуване и ваксина дава най-добър имунитет, така че ако сте имали лошия късмет да хванете Ковид, поне има нещо хубаво като резултат. Отново казвам – избягвайте този вирус, опасен е, не знаем добре какви ще са дълготрайните ефекти, те изглеждат доста неприятни”, коментира още той.

Вижте още:  Български учен: Без зелен сертификат в парламента? Значи за депутатите правилата не важат

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Област Разград премина в жълтата COVID зона

Болница “Св. Анна” ще ваксинира деца от 30 декември

Николай Витанов очаква да има проблеми с Омикрон през февруари

Асена Сербезова не се притеснява да седне на горещия стол на здравен министър

Тодор Кантарджиев: Ваксинираните с “Астра Зенека” не са защитени от Омикрон

Спад в процента на положителните проби, над 30 000 са вече жертвите на COVID-19 у нас

Източник

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *