агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Беларус въвежда смъртно наказание дори за “подготовка на престъпление”

Беларуският президент подписа закон за възможността от смъртна присъда за опит за терористичен акт, съобщи РИА Новости, цитирайки онлайн портала на правителството за правна информация. В него пише още, че законът ще влезе в сила 10 дни след публикуването му.

seo-blog7

Беларус ще разположи „сили за провеждане на специални операции“ по украинската граница, твърди последният доклад на британс…

Смъртното наказание се изпълнява чрез разстрел и към момента важи за престъпления, свързани с международен тероризъм; актове, извършени от организирана група или с използване на съоръжения за атомна енергия, използване на радиоактивни вещества, мощни токсични химични или биологични вещества; убийства на държавници или обществени личности, извършени във връзка с държавна или обществена дейност.

Страната, която е най-близкият съюзник на Русия, е единствената държава в Европа, продължаваща да изпълнява екзекуции въпреки призивите за забраната им.

Междувременно тази сряда беларуски съд в град Гродно започна закрито изслушване по дело срещу 12 активисти, обвинени в „подготовка на терористични актове“, съобщи местната организация за човешките права „Вясна“. Сред опозиционерите е Николай Автукович, който вече излежа над 7 години в затвора. 59-годишният активист е изправен пред множество други обвинения, включително държавна измяна.

Опозиционните фигури са обвинени в подпалване на полицейски автомобили през октомври и ноември 2020, когато се провеждаха невиждани по мащаб протести срещу режима на Лукашенко. Президентът бе обвинен, че е фалшифицирал изборите, за да остане на власт. Той продължава с политиката си да заглушава опозицията и да вкарва в затвора най-видните активисти, по подобие на Владимир Путин в Русия.

гръцки преводач Добрич

Припомняме, че миналия март беларуските прокурори обвиниха лидера на опозицията Светлана Тихановская в „подготовка на терористичен акт като част от организирана група“. Бившият кандидат-президент успя да избяга в чужбина малко след като Лукашенко обяви победа на изборите.

До момента подготовката на „терористичен акт“ (б.а. – както правителството нарича всеки опит за масов протест срещу властта) не се наказваше със смърт. Най-тежката мярка важеше само за вече извършени престъпления. Тероризмът в Беларус беше добавен като престъпление, наказвано със смърт, през 1997 г.

Източник: