агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Биткойн плащания за милиарди долари свързани с рансъмуер

Средната месечна сума на биткойн транзакциите, свързани с рансъмуер, е 102,3 милиона долара
(снимка: CC0 Public Domain)

Отделът за разследване на финансови престъпления при Министерството на финансите на САЩ, известен също като FinCEN, заяви, че е идентифицирал „изходящи транзакции с биткойни на стойност приблизително 5,2 милиарда долара, потенциално свързани с плащания за рансъмуер”.

Числата са резултат от анализ на 2184 доклада за подозрителна дейност (SAR), подадени от американските финансови институции през последното десетилетие, между 1 януари 2011 г. и 30 юни 2021 г., съобщи The Record. Докато първоначалните доклади говорят за 1,56 милиарда долара подозрителна дейност, последващо разследване на FinCEN за водещите десет най-често срещани варианти на рансъмуер разкриват допълнителни транзакции, възлизащи на около 5,2 милиарда долара.

$590 млн. плащания през H1’2021 г.

Макар че докладът на FinCEN включва исторически данни за минали атаки от типа „криптиране+изнудване”, по-голямата част от разследването на организацията се фокусира върху първата половина на 2021 г. и анализа на последните тенденции. Според FinCEN, могат да се направят няколко извода:

Финансовите институции са подали общо 635 доклада за подозрителна дейност през първата половина на 2021 г., свързани с предполагаема рансъмуер дейност.

гръцки преводач Добрич

Докладите разкриват 458 подозрителни транзакции на стойност 590 милиона долара.

Числото за първото полугодие 2021 г. надхвърля стойността, отчетена за цялата 2020 г., която беше 416 милиона долара – а това говори за значителен ръст в рансъмуер активността.

Средната сума на отчетените транзакции при рансъмуер всеки месец през 2021 г. е била 102,3 милиона долара.

Вижте още:  Dell обяви хибридна квантова изчислителна система

Въз основа на данните от докладите FinCEN смята, че е идентифицирал 68 различни варианта на рансъмуер, активни през първото полугодие на 2021 г.

Най-често докладваните варианти през първата половина на 2021 са REvil/Sodinokibi, Conti, DarkSide, Avaddon и Phobos.

Нарастващи тенденции

Заключението на доклада недвусмислено говори за нарастване на дейностите, свързани с рансъмуер, през 2021 г. Наред с това проведеният анализ подчертава и няколко нарастващи тенденции сред дейностите по изпиране на парите от рансъмуер. Това включва:

Използване на криптовалути с подсилени мерки за анонимност – такива като Monero;

Избягване на повторното използване на портфейлни адреси, за да се предотврати лесното идентифициране и проследяване на транзакциите;

Използване на техниката „скачане по верига” – обмен на средства в други варианти на криптовалути;

Изплащане на пари в централизирани борси;

Използване на услуги за смесване и децентрализирани борси за конвертиране на приходите.

Докладът на FinCEN идва точно след голямата международна среща за борба с рансъмуера, инициирана от САЩ и привлякла над 30 държави в борбата с порочната изнудваческа практика. Един от методите, за които страните се споразумяха по време на разговорите, беше да се преборят с борсите за криптовалути, които в момента си затварят очите за нередностите и помагат на групировките за искане на откупи да изпират и да осребряват печалбите си.

Източник: