агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

“Булгаргаз”: Научихме от медиите за уволненията

Съветът на директорите на „Булгаргаз“ ЕАД научи от медиите за решението на принципала „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ) да назначи нов борд на дружеството – обществен доставчик на природен газ. Официално мотиви за това решение не са посочени. Това съобщават от Дружеството в своя позиция, разпространена до медиите.

seo-blog7

“В свои изявления днес, 29.01.2022 г., министър-председателят и министърът на енергетиката се позоваха на резултати от проверка, извършена от принципала БЕХ в „Булгаргаз“ ЕАД. Бордът на „Булгаргаз“ ЕАД не е информиран за приключването на тази проверка и за нейните резултати. Ръководството на дружеството беше запознато с предварителен доклад, който съдържаше изцяло погрешни твърдения, констатации и препоръки. По всяко от тях, „Булгаргаз“ ЕАД предостави подробни разяснения, допълнителна информация и обосновки.

Публично отправените критики към Съвета на директорите на “Булгаргаз” ЕАД са за „грешни или неправилни решения“, които са довели до получаването на по-малки количества азерски газ. Правят се внушения, че поради това цените на газа за българските потребители са завишени. Тези твърдения не почиват на никаква обективна основа, се чете в официалната позиция на дружеството.

Още по темата

29 яну 2022 11:37

362

гръцки преводач Добрич

29 яну 2022 07:44

71

Както “Булгаргаз” ЕАД многократно е разяснявало, единствената причина, поради която българският пазар не може да получи всички количества природен газ по договора с азерската страна, е липсата на българо-гръцката газова връзка – газопровода IGB от Комотини до Стара Загора. Принципалът БЕХ, Министерството на енергетиката и Министерския съвет на Република България имат достъп до оригиналния текст на договора с азерския партньор и следва да приемат факта, че мястото за доставка на газа е еднозначно определено – Комотини. Както е известно, този договор не е подписан от настоящото ръководство на „Булгаргаз“ ЕАД, но стриктно следва да се изпълнява.

Вижте още:  Хотелиери искат финансиране от държавата заради инфлацията

В края на 2020 г. и през 2021 г. ръководството на „Булгаргаз“ ЕАД, БЕХ и Министерството на енергетиката успяха да предотвратят неизпълнението на договора и плащане на неустойки на азерската страна във връзка с липсата на IGB и невъзможността за получаване на азерския газ в Комотини. В резултат на трудни преговори, договорът беше спасен и беше осигурена диверсификация на доставките чрез вноса на азерски газ, макар и в намалени количества. Важно е да се подчертае, че азерската страна прие да доставя тези количества на договорната цена по алтернативен газопровод, въпреки че няма такова задължение по договора“, пише още в позицията, която завършва така:

“Малко информация от миналото: през 2013 г. към датата на подписване на договора с азерската страна, “Булгаргаз” ЕАД е било в тежко финансово състояние и е поело финансови ангажименти към азерската компания, които към онзи момент не е било в състояние да изпълни. Към днешна дата, общественият доставчик е в отлично финансово състояние, като отчита, че 2021 г. е най-добрата за последното десетилетие – с рекордни продажби и рекордна печалба. Отличното финансово състояние и провеждането на открита търговска политика спечели доверието на чуждестранните партньори, финансовите институции и на българската индустрия. Това позволява „Булгаргаз“ ЕАД да договаря отлични търговски и ценови условия по търговските си договори, от които се ползват топлофикационни и газоразпределителни дружества, българската индустрия. “Булгаргаз” ЕАД гарантира сигурността и непрекъснатостта на доставките за своите клиенти и е надежден и желан партньор.

Относно причините за повишенията на цените на природния газ през последните месеци, „Булгаргаз“ ЕАД нееднократно е съобщавало, че те са изцяло външни за България като част от общия пазар на Европейския съюз. Това ясно се осъзнава от големите индустриални консуматори в България, които успяха за запазят своята конкурентоспособност на външните пазари, най-вече благодарение на значително пониските цени на природния газ, доставян от „Булгаргаз“ ЕАД.

Вижте още:  Бизнесът се готви за протести заради цената на газа

Съветът на директорите разглежда решението за смяната като политически мотивирано и в противоречие с направените заявки за експертно управление на държавните дружества. Подобни безпринципни действия със сигурност не са в интерес на „Булгаргаз“ ЕАД и неговите клиенти”, пише още в позицията на Дружеството.
 

Източник: