агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Бюджетът подсилва инфлацията, отдалечава ни от Еврозоната

“Когато харчиш повече, създаваш предпоставки за растеж. Въпросът е дали е устойчив този растеж. Колко дълго можем да си го позволим, защото когато харчиш пари, които си взел назаем, идва един момент, в който спират да ти дават пари. Тогава ти не просто трябва да замразиш разходите, а да ги намалиш. Това е особено болезнено”, каза председателят на АИКБ Васил Велев в “Денят ON AIR”.

seo-blog7

Той обърна внимание, че прогнозите на АИКБ са за по-малък ръст и по-голяма инфлация.

“Инфлацията за месец януари е 9,1% и това не е краят. Промишлената инфлация през декември месец е 30% на годишна база. Тези проценти, ако не тръгнат надолу, ще се пренесат върху цените на дребно. Тоест, не е изчерпан потенциалът за инфлация. Февруари месец нищо чудно да видим двуцифрено число”, коментира Велев пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на АИКБ заяви, че бюджетът подсилва инфлацията. Според него също така ни отдалечава от Еврозоната.

“Не е такъв голям проблем, че ще има актуализация. Случвало се е и други години. Имаха много малко време новоизбраният кабинет да подготви бюджет на реформите. Реформите в този бюджет са загатнати, но не са развити. Очакваме в неговата актуализация да видим повече и по-смели реформи. Също така да видим известно ограничаване на тези прекомерни харчове”, подчерта Велев.

Гостът изтъкна, че нямаме цялостна визия за развитие на енергетиката. Той поясни, че стратегическите документи, които имаме, са неадекватни.

“Отделните проекти в Плана за възстановяване и развитие не очертават общата визия за развитие на електропроизводството за този преход от въглеродна икономика към неутрална такава”, обясни Велев.

гръцки преводач Добрич

Източник:

Вижте още:  Ryanair връща старите възнаграждения на пилотите