агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Чешки поглед за украинската контраофанзива: Губи инерция, трябват оръжия

Украйна почва да губи инерция на бойното поле поради умората на войниците и нуждата от още оръжия и боеприпаси. За да се запази интензивността на действието, е необходима нова западна помощ. Това твърди Зденек Петраш от Университета по въпросите на отбрана в Бърно в свой анализ за чешкото издание iDnes.

През последните месеци Украйна започна контранастъпление в няколко области, като на места изтласка руската армия с десетки километри – в Харковска и Херсонска области. От статична война на изтощение този конфликт, благодарение на украинската контраофанзива, се превърна в много динамичен сблъсък.

seo-blog7

Замразяване на войната в Украйна през зимата ще е от полза само на Русия. Това е основната оценка в дневния доклад на американския мозъ…

“Въпреки това сега се забелязва как динамиката на провеждане на операции намалява, а с това се ограничава и украинската инициатива. Причината е голямата умора на войските, както и недостигът на оръжия и особено на боеприпаси (за офанзива). На първо място, ние говорим за боеприпаси за артилерията и ракетните войски”, каза Петраш.

Но, от друга страна, според експерта, украинската армия няколко пъти е доказала способността си бързо да прегрупира своите формирования и да се окаже там, където врагът не е очаквал и където се проявяват неговите слаби места. Това се отнася преди всичко за североизточната част на фронтовата линия, тоест за района на Харков, както и за южната част в района на Херсон.

“Успяха да превземат големи територии там и да прогонят врага. Въпреки това тези териториални придобивки и необходимостта от поддържане на военен контрол върху тях ще повлияят значително на по-нататъшния ход на въоръжения конфликт”, констатира чешкият експерт.

Вижте още:  Киев: Затворът в Еленовка не е поразен от ракети, а взривен отвътре

Според него е факт, че Украйна е изразходвала много боеприпаси и техника за контранастъплението и са необходими нови средства за поддържане на интензивността на оперативните действия. А Украйна сега ги няма и ги чака под формата на помощ от чужбина.

гръцки преводач Добрич

Че личната екипировка и личното оръжие в украинската армия са на по-високо ниво, отколкото в руската, вече изглежда пределно ясно предв…

Експертът от Университета по отбрана в Бърно коментира, че руската страна очевидно в отговор на развитието на операцията е преминала към удари срещу цивилни цели и критична инфраструктура на украинската икономика, като се стреми да намали материалната и логистична подкрепа за украинските сили на фронта и деморализира украинското население.

“Русия използва непряка стратегия, в рамките на която няма преки сблъсъци на бойното поле. Дали зад това стои намерение на руското командване или реалното състояние на нещата принуждава Русия да предприеме тези действия, времето ще покаже”, казва Зденек Петраш.

ОЩЕ: Обстрел по АЕЦ Запорожие от руски позиции, руснаците са притиснати в Луганска област (ВИДЕО)

Превод: Ганчо Каменарски

Източник: