агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Делян Добрев: Газът е скъп заради посредниците с дебели комисиони

Най-виновни за газовата криза са от “Продължаваме промяната”. Виновни са Кирил Петков и Асен Василев, защото те носиха отговорност за това управление, особено що се касае за сектор “Енергетика”. Изглеждаше сякаш те вземат всички решения, енергийният министър беше в сянка, енергийните дружества изпълняват това, което те кажат. Те ни доведоха до газова криза. Не само, че газът е скъп, но го и нямаме. Това заяви бившият депутат от ГЕРБ-СДС Делян Добрев в ефира на “Денят ON AIR”.

seo-blog7

По думите му цените на синьото гориво са високи, защото Петков и Василев са вкарали посредници между България и производителите на газ.

“Тези посредници слагат дебели комисиони, които вероятно раздават и по офшорките на управляващите”, подчерта той.

Според Добрев бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков е “замитал далаверите с газа”, заради което от “Продължаваме промяната” са му предложили да бъде водач в листите на партията в Перник.

Още по темата

23 авг 2022 19:38

219

гръцки преводач Добрич

23 авг 2022 13:56

389

“До този момент служебният кабинет не намира правилни решения, а стъпва накриво”, подчерта той. Бившият депутат осъди решението им да предоставят 800 млн. лева целева помощ на “Булгаргаз”, тъй като според него “тези пари ще им стигнат само за два месеца с този начин на управление на държавната енергетика”.

Добрев бе категоричен, че от месеци “Булгаргаз” е на командно дишане заради всички схеми с газа.

“Ако загубим един бъдещ арбитраж срещу “Газпром”, ще трябва да платим газ, който не сме взели. Сумата по арбитража, с това, че вероятно ще се забави с няколко години, вероятно с лихвите ще стигне около 1 млрд. евро. Искът и крайната щета вероятно ще са 2 млрд. лева”, прогнозира той пред Bulgaria ON AIR.

Вижте още:  Издирват 47-годишна жена IT специалист

Добрев изрази надеждите си, че ако се стигне до подобно дело, Кирил Петков и Асен Василев “няма да са на някой топъл остров, а ще се явят да защитят интересите на страната”.

“На България не ѝ достига газ и с тези 7 танкера. На нас ни трябват 14 до края на месец април. Тези танкери са по 1 млн. мегаватчаса, а нашият недостиг през декември ще достига 2,8 млн. мегаватчаса”, каза той по отношение на решението на служебния кабинет да закупи само 1 от договорените 7 танкера с втечнен газ от САЩ.

Добрев обобщи, че за да бъде гарантиран евтин газ за България, “не трябва да се кълнем в един или друг доставчик, а да проведем прозрачна процедура за дългосрочен договор, заради което доставчикът ще ни направи отстъпка”.

Източник: