агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

До 2-3 седмици Омикрон ще доминира в България, може да има по 10 000 заразени на ден

До 2-3 седмици вариантът Омикрон може да стане доминиращ у нас. Това каза по Nova News доц. Любомира Николаева Гломб, завеждаща департамента по “Вирусология” в Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

seo-blog7

“Възможно е да се стигне до 10 000 положителни проби. Важно е да се следи процентът положителни от всички направени проби. Омикрон все още не е доминиращ, но това ще стане в близките седмици. В някои области, като Русе например, е възможно и вече да е факт”, допълни тя. Нови данни: Омикрон на практика вече е доминиращ в България, заяви проф. Ива Христова

Едва 20% от преболедувалите и хората с пълна имунизационна схема са предпазени от Омикрон, каза още епидемиологът.

“Не бива да се разчита на ваксинация или на преболедуване. Необходима е бустерна доза и в двата случая. Към момента няма информация за повторно заразяване с Омикрон, но все пак вариантът е сравнително нов и няма достатъчно данни за него”, категорична е тя. Вариантът Омикрон: Защо бустерите работят, когато две дози от ваксината се затрудняват?

Доц. Любомира Гломб коментира още, че опасенията за засилване на тромбози след бустерна доза са неоснователни.

Поставянето на противогрипна ваксина не пречи на тази срещу COVID-19. По думите ѝ разстоянието между двете ваксини трябва да е 14 дни. “Нищо няма да се случи и ако двете ваксини се поставят едновременно, по примера на редица други страни”, допълни тя.

Според доц. Гломб напълно възможно е грипният сезон през миналата година да не беше усетен заради строгите противоепидемични мерки, като това може да се случи и тази година.

Вижте още:  Пореден спад в броя на новите случаи на COVID-19, близо 10 000 са оздравели за денонощие

“Единствено чрез тест може да се различи грипа от Омикрон. Има разработени мултиплексни тестове, които дават много точна информация. Това е единственият начин за правилна диагноза”, каза още тя.

гръцки преводач Добрич

Източник