агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

До 21,5% се сви сивата икономика по време на кризата

 До 21,5% се сви сивата икономика по време на кризата

seo-blog7

Снимка: Dnes.bg, архив

Сивата икономика в България намалява до 21,5%, сочат данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Според министъра на труда Гълъб Донев кризата е осветлила значителна част от икономиката.

“Тези малко над 20 процента сива икономика у нас струват 10 милиарда лева по-малко приходи в бюджета пресмятат от работодателската организация. Средноевропейското ниво на скритата икономика е между 10 и 15 на сто”, посочи за сравнение председателят на АИКБ Васил Велев, цитиран от БНР.

“Само с 5% да намелим сивия сектор у нас това означава 2,5 милиарда повече приходи в бюджета и е една постижима цел”, допълни той.

Най-често срещаните сиви практики са недекларираният труд и плащането в плик.

гръцки преводач Добрич

“Явлението „пари в плик“ винаги е предизвиквало гняв в мен, защото тази порочна форма на заетост лишава работниците от техните права, засяга производителността и качеството на труда, отразява се негативно върху бюджета и пенсионната система“, заяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.

Той допълни, че подкрепата в Covid кризата е повлияла за изсветляването на недекларираната заетост.

“Социално-икономическите мерки за запазване на заетостта и доходите и за подкрепа на бизнеса са ефективни и приложими за онези сектори от икономиката, които се развиват на светло. Мерките имат своя съществен принос за допълнителното изсветляване на икономиката”, каза министърът.
 

Източник:

Вижте още:  Как да си набавим необходимия колаген за здрава и красива кожа и кости?