агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Древната Олимпия ще се сдобие с дигитално копие

Олимпия ще стане достъпна през мобилно приложение с разширена реалност
(снимка: Министерство на културата и спорта, Гърция)

Древна Олимпия ще бъде запазена дигитално, предвижда ново споразумение между гръцкото правителство и Microsoft. Проектът ще разчита на изкуствен интелект за картографиране на мястото и създаване на „добавена реалност”, за да помогне за възстановяването на оригиналния дом на Олимпийските игри. Това, според инициаторите, би трябвало да позволи на зрителите да изследват района такъв, какъвто е бил преди повече от 2000 години.

Microsoft има ясно изразени амбиции да съперничи на Meta със собствени планове за така нареченото метапространство. Наскоро фирмата обяви, че Microsoft Teams ще се развие в посока метапространство. Компанията ще трансформира и Minecraft и други игри, които притежава, във виртуални светове, съобщи BBC.

Проектът за Олимпия предвижда хората да могат да обикалят мястото дистанционно или лично с мобилно приложение с разширена реалност. В Олимпийския музей в Атина посетителите ще могат да използват очила HoloLens, за да наслагват дигиталната версия на сайта.

Сред 27-те паметника, които трябва да бъдат дигитализирани и запазени, са оригиналният Олимпийски стадион, храмовете на Зевс и Хера и работилницата на известния скулптор Фидий. Сградите ще са възможно най-близки до оригиналните си форми и ще включват дори изображения на артефакти от всеки период.

Дигитализирането ще е сложен процес. Microsoft ще си партнира с технологичната компания Iconem, която е специализирана в цифровизирането на исторически обекти в 3D. Използвайки наземни камери и дронове, за да направи стотици хиляди изображения на сайта, Microsoft AI ще обработи снимките, за да създаде триизмерни модели.

гръцки преводач Добрич

Вижте още:  Дистанционната работа ускори облачното съхранение на данни

Източник: