агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Два пъти по-заразен подвариант на Омикрон засяга и напълно ваксинираните, и преболедувалите

Световната здравна организация предупреди за по-заразен подвариант на Oмикрон. Спрямо предишните варианти на коронавируса, той засяга по-често вече преболедували или ваксинирани – т.е. те боледуват по-често, отколкото досега, а не по-често, отколкото неваксинираните.

“Имаме открити два нови подварианта на Омикрон. Единият е доста по-разпространен. Той увеличава честотата си в няколко страни. Това е вариант, който има доста сходства, но и различия с Омикрон”, заяви епидемиологът и преподавател в лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков пред Bulgaria ON AIR. Става дума за генетичната линия BA.2, която не е “дете” на Омикрон (BA.1), а се счита, че се развила горе-долу паралелно с него.

seo-blog7

Независимо и от моя относителен оптимизъм по отношение на Омикрон искам да отбележа, че всичко би било чудесно, ако вирусът не мутира (…

Д-р Марков информира, че има само едно датско изследване, което ни дава информация за BA.2. “То изследва заразността спрямо класическия Омикрон в домакинствата. Изследването показва, че новият подвариант е около два пъти по-заразен от обичайния Омикрон. Тази двойно по-висока предаваемост се дължи на присъщата по-висока заразност на варианта и на неговата по-добра способност да пробива имунни защити при ваксинирани и прекарали инфекцията”, уточни д-р Марков.

Няма данни този вариант да е по-високо патогенен от Омикрон, обясни още той. “При човек с пълен курс от ваксинация и бустерна доза, по отношение на тежко протичане и хоспитализация, ефективността на ваксината държи над 90%. Не бих казал, че се налага втора бустерна доза”, коментира още той. А на въпрос дали ни очаква по-силна вълна на Омикрон, д-р Марков каза, че зависи дали новият вариант ще е способен да презаразява хора, които са прекарали Омикрон.

Вижте още:  От 19 януари: PCR тест за децата между 12 и 18 години, пристигащи от страни в "червената зона"

“COVID-19 е заболяване с много разнолика клинична картина. Има всякакви симптоми. Понякога болестта протича освен с умора, с проблеми, свързани с когнитивната дейност. Тези симптоми са характерни за дългия COVID-19. Малко се говори за неврологичните и психиатричните симптоми на COVID-19”, смята той. Според него Делта вариантът не е изчезнал, но делът на инфекциите с него е малък, където Омикрон доминира.

“България е в пика на инфекциите си. Това е почти напълно ваксинационно предотвратимо заболяване. Сега не е моментът да се разхлабват мерките”, подчерта д-р Марков. Той е категоричен – вирусът ще мутира отново, ако го оставим да се разпространява неконтролируемо.

гръцки преводач Добрич

За по-ниска чувствителност на антигенните тестове при “Омикрон”, предупреждават вирусолози. Въпреки това, официалните данни показват, ч…

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Сербезова: Мерките срещу COVID-19 не зависят само от броя на заетите легла

Шефът на здравната комисия: В линейките ще са парамедици, а лекарите – в болниците

Вицепрезидент на КНСБ: Първо да искаме личната карта на болния или да го лекуваме е правилното?

Увеличение на клиничните пътеки с 20-25% искат от болничната асоциация

Над 2 000 000 души са ваксинирани срещу коронавирус в България

Д-р Аспарух Илиев: Колеги, спрете с меренето на антителата

Спад в броя на заразените с коронавирус, увеличават се настанените на интензивно лечение

Д-р Аспарух Илиев: От два месеца България се намира в постоянно плато на повишена смъртност

Експерти: Починал в болница – ако няма аутопсия, трудно има справедливост. Аутопсии почти не се правят

Жизненоважни лекарства за бременни отново липсват от аптеките

Източник