агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Еврокомисар предупреди, че България може да се превърне в източник на нов вариант на COVID-19

“Не бих искал да говорим за потенциален “български вариант”, но ако не направим нещо, може да станем свидетели на такъв през зимата. Тъй като твърде много хора не са ваксинирани, може се образува нов вариант на вируса и той да се окаже по-устойчив. Това би било много лоша новина и за българите, и за всички нас на планетата. Имаме отговорност към хората, но и към другите държави”. Това заяви еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон на събитие с ограничено журналистическо присъствие. Бретон е на посещение в България.

Не можем да разберем защо България изглежда като остров що се отнася до подхода към коронавируса. В ЕС всички сме заедно, е тезата на Бретон.

От днес нататък няма да се изисква писмено съгласие за поставяне на ваксина, каза на брифинг служебният здравен министър Стойчо Кацаров…

По думите на Бретон, вече има над 3 000 000 000 ваксинирани в цял свят и е кристално ясно, че ваксините са се доказали като безопасни и ефективни. Той намекна и друго – че бустерните дози ще се превърнат в закономерност, за да можем да удържаме коронавируса. За него ваксинацията е единственото работещо решение от обществена гледна точка към момента. “Това е оръжието, с което да се борим срещу пандемията”, заяви еврокомисарят.

По думите на Бретон: Причината Европа да отвори отново икономиката си, да отвори училищата и да е добре подготвена за следващата вълна на вируса са ваксините. 75% от пълнолетното население на Стария континент е ваксинирано. Но има държави (като България), където нивото на ваксинация е много ниско. Отговорност на отделните държави-членки е да се грижат за това.

Вижте още:  Български учен: Мислим за проблемите, само когато са ни на главата - така стана и с Covid-19

“Моята отговорност е всяка страна-членка да получи това, от което има нужда, за да се бори с пандемията”, заяви Бретон. И твърдо отрече ЕС да дава каквито и да е заповеди какво да се прави по отношение на пандемията. Бретон изрази оптимизъм, че ваксинацията срещу коронавируса в България ще потръгне повече.

“България е много важна държава в Европейския съюз. Всички сме европейци и всички трябва да се борим срещу една и съща пандемия. Но за съжаление българските приятели губят темпото в борбата с пандемията и тук има най-много смъртни случаи на глава от населението, а това е много голяма трагедия”, каза Бретон в сутрешния блок на БНТ.

Повече хора изпитват странични ефекти при подсилващи дози от препарати срещу коронавирус, твърдят експерти.
Данните показват, че изпол…

По-късно служебният премиер Стефан Янев запозна европейския комисар с част от мерките на служебния кабинет за подкрепа на гражданите и бизнеса в кризата. Министър-председателят изтъкна, че зеленият сертификат е въведен, така че да няма локдаун в страната. Същевременно са налице достатъчно ваксини за всеки, който има желание да се ваксинира срещу COVID-19. Янев акцентира също върху въпроса за даряването на ваксини на трети страни, като по думите му е необходима допълнителна гъвкавост на европейско ниво, така че да има възможност да се оказва по-голяма и бърза подкрепа.

Проучване: Изглежда преболедувалите един вариант на коронавируса имат малка защита срещу други варианти

Източник

Leave a Reply

Your email address will not be published.