агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

“Гъливер” окончателно спря полетите до Скопие и Тирана

Българската авиокомпания „GullivAir” спря окончателно редовните полети до Скопие (Северна Македония) и Тирана (Албания), съобщи сайтът TravelNews, позовавайки се на информация от служители на Летище София.

seo-blog7

Проверка на сайта на авиокомпанията установи, че билети за двете дестинации не се продават.

Според информацията “GullivAir” вече е върнала трите малки самолета ATR 72 на лизингодателя, защото не може да им плаща вноските.

Авиокомпанията е прекратила резервациите за полетите по линията София – Скопие след 21 май и билети за тази дестинация вече не могат да бъдат закупени. Авиокомпанията прекрати също така резервациите за другата си редовна международна линия до Тирана от 14 май.

Още по темата

3 май 2022 17:22

21

гръцки преводач Добрич

5 фев 2022 16:22

93

Отново през май македонският външен министър Буяр Османи предположи, че продажбата на самолетни билети на авиокомпания „GullivAir” вероятно са спрени поради преговорите на компанията с българското правителство за субсидирането ѝ.

„Когато обсъждахме този въпрос (за откриването на въздушната линия – бел. ред.), разглеждахме две възможности. Първата беше полетите да бъдат напълно комерсиални, т.е. в зависимост от интереса от страна на пътниците. Втората включваше субсидиране от страна на правителствата, при което Република България пое върху себе си този ангажимент”, обясни Османи.

Той сподели, че според информацията, с която разполага, резервациите на билети са спрени, тъй като текат преговори между авиокомпанията и българското правителство дали ще има подкрепа от страна на България, или не.

Първият полет на въздушната линия София – Скопие – София беше открит на 26 март 2022 г. с много фанфари след дипломатически усилия, като беше съобщено, че авиопревозвачът ще извършва полети два пъти седмично – в събота и в понеделник.

Вижте още:  Нощувките в хотелите намаляват, но приходите от тях растат

Идеята за възстановяване на въздушните връзки между двете страни бе предложена от българския премиер Кирил Петков по време на посещението му в РСМ на 18 януари с мотива, че не е редно между двете столици да няма полети и да се налага да се лети през трети страни.

В миналото въздушната линия София – Скопие просъществува за кратко и беше закрита през 2010 г. поради финансова нерентабилност, прпипомня БГНЕС.

Източник: