агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Гардиън: В пандемията онлайн екстремизмът все повече се усилва

Експерти предупреждават, че осемнадесетте месеца на глобално блокиране са довели до нарастващ токсичен онлайн коктейл от екстремистки материали, вариращи от терористично съдържание до теории на конспирацията и дезинформация, съобщава „Гардиън“.

Джейкъб Дейви от Института за стратегически диалог (ISD) заяви, че проучванията вече са показали, че “по време на пандемията е имало разпространение на вредни и обезпокоителни дейности онлайн”, чието въздействие е невъзможно да се предвиди.

“Това, което видяхме, са доказателства за рязко повишаване на онлайн активността по широк кръг екстремистки въпроси по време на блокирането. Не става въпрос само за терористични материали, а за широк коктейл от онлайн вреди, тъй като хората прекарват повече време на закрито”, каза Дейви.

Пандемията от коронавирус рязко е увеличила броя на бедните в Италия, където 5,6 милиона души вече живеят в недоимък – с един милион по…

Миналата година Британското звено за борба с тероризма в интернет (CTIRU) заяви, че през 2020 г. са му били докладвани над 7% повече материали със съмнения за терористично съдържание в сравнение с предходната година, което отразява глобалните тенденции.

Проучване на ISD, което изследва екстремизма в световен мащаб, показва, че съдържанието на дясноекстремистки страници и групи в Канада се е увеличило с 33,7% във Facebook през миналата година, докато публикациите в бюлетина 4Chan са се увеличили с 66,5%.

Характерът на терористичните заплахи се е променил още преди пандемията, каза Пол Гил, професор по сигурност и криминология в Университетския колеж в Лондон, след като през 2019 г. “Ислямска държава” (ИД) загуби последната си територия в Сирия. “Това означава, че вече има по-малко режисирани заговори и нарастване на самоинициативите”.

Вижте още:  Столтенберг: Ситуацията в Западните Балкани става опасна

Заключванията в страни като Обединеното кралство са затруднили личното сдружаване или планирането на атаки в по-традиционен стил, казва Гил, но също така се равняват на “перфектна буря от други рискови фактори за радикализация”, защото толкова много хора са били изолирани у дома.

Убийството на Дейвид Еймс предизвика разговор за прекратяване на анонимността в интернет. Макар че полицията разследва дали има връзки с ислямския екстремизъм и не е свързала убийството с нападенията срещу депутати онлайн, съюзниците на депутата заявиха, че той е изразил нарастваща загриженост за заплахите и токсичността в обществения дискурс, като е поискал да се вземат мерки.

Зеленият сертификат няма да спре пандемията, властите го използват, за да оправдаят факта, че не съблюдават спазването на мерките, коме…

Съществуват и все повече доказателства, че блокирането е допринесло за по-широк натиск върху психичното здраве в страни като Великобритания, включително увеличаване на случаите на психоза – “всичко това е намалило устойчивостта на хората”, каза Гил. Това би могло да направи малка част от хората по-податливи на екстремистко съдържание, добави той. “Ако имате някакво недоволство, можете да влезете в интернет и да намерите хора, които ще потвърдят недоволството ви и ще ви накарат да се почувствате като част от нещо”, каза Гил, като заяви, че все повече случаи на тероризъм са “трудни за определяне”.

Той даде пример с Джейк Дейвисън, който през август уби майка си и още четирима души с пушка, преди да насочи оръжието срещу себе си в Плимут. “Идеологията е толкова смесена с личното недоволство, че в такива случаи може да е трудно да се разбере какви са движещите мотиви”, каза Гил.

Вижте още:  Ето кога ЕС решава за ваксинирането на деца с Moderna

Според MI5 ислямският екстремизъм остава най-голямата терористична заплаха за Обединеното кралство, следван от десния екстремизъм. Експертите обаче посочват и една нова, бързо нарастваща категория, наречена смесен, неясен или несигурен екстремизъм (MUU), при която е по-лесно да се определи насилието, отколкото мисълта, която го е предизвикала.

В речта си през юли Джонатан Хол, независим правителствен наблюдаващ на законодателството в областта на тероризма, изтъкна като пример случая на Тобиас Ратхен, който миналата година уби девет души в Ханау, Германия.

“Той е бил открит расист, но е бил обсебен от конспиративни теории, свързани с ритуално малтретиране на деца. Бил е самотник, не е бил свързан с никоя група. Не може да се каже, че е имал единна програма”, каза Хол.

Източник:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *