агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Георги Иванов обяви радикални промени в българския футбол и националния отбор

Селекционерът на националния отбор на България – Георги Иванов, даде ексклузивно интервю за Gong.bg след поредицата от мачове на “трикольорите” в Лига на нациите. Гонзо обяви, че в тима на България ще има радикални промени. В националния тим ще бъдат викани и ще играят само футболисти, които взимат редовно участие в клубните си отбори. 

seo-blog7

Иванов разкри още, че тази година БФС променя наредбата за първенствата и турнирите – налагат се правила за задължително участие на млади играчи във Втора и Трета лига – в Трета лига трима футболисти до 23 години трябва да бъдат в стартовия състав и да играят пълните 90 минути. 

Също така се вкарват втори отбори на професионални клубове в Трета лига, където ще могат да играят професионални футболисти до 21 години.

БФС ще обърне и сериозно внимание на подрастващото поколение. 

– Г-н Иванов, последните две седмици бяха изключително тежки за българския национален отбор във всеки един смисъл. Каква е вашата оценка за случилото се?

– Като резултати определено сме разочаровани. Всички очаквахме съвсем различен брой точки, очаквахме и съвсем различно лице на българския национален отбор. Като теглим чертата обаче виждаме много обстоятелства, които доведоха до незадоволителните резултати – и тук изобщо не визирам инцидента в Тбилиси, а други, чисто футболни неща.

БГНЕС

– Какви например?

– Отчитам грешки в селектирането на футболистите – всички сме наясно, че България не разполага с голям избор от качествени играчи, но в отбора трябва да се викат само и единствено футболисти с игрова практика и във форма. Оттук насетне играчите, които не играят в клубовете си, няма да бъдат взимани в националния отбор, независимо от имената им. Също – онези, които идват контузени, ще бъдат изследвани и ако се прецени, че не могат да се възстановят навреме и да бъдат пълноценни, ще бъдат освобождавани.

гръцки преводач Добрич

Всички видяхте какво е нивото на подготовка на играчите ни – функционалните показатели на голяма част от футболистите, които не играят редовно, в началото на лагера бяха катастрофални. Когато играеш за националния отбор, няма как да постигнеш резултати с такива физически данни. За това обаче отговорност трябва да носят и клубовете. В крайна сметка те са длъжни да подготвят, тренират и развиват футболистите, а националният селекционер – да ги селектира и подрежда.

Вижте още:  Спас Делев: Конкуренцията в Лудогорец е жестока

Селекционерът взима играчите от клубовете – той няма как за толкова кратко време да развие тяхното техническо и физическо състояние. Забелязват се и огромни пропуски в тактическо отношение в голяма част от играчите, което говори лошо за клубовете, в които играят – и то не само българските. Затова ще се наложат радикални промени в националните отбори.

Антон Узунов

– Кой ще бъде новият национален селекционер?

– Знам, че за всички е важно, но трябва да изберем подходящия човек, а това изисква време. В последните години се изредиха доста национални селекционери, но нивото остана същото. Затова първо трябва да създадем предпоставките националният отбор да има резултати, а след това да мислим кой ще е треньор.

Тук е моментът да подчертая, че ще преразгледаме договорите на абсолютно всички треньори на всички национални гарнитури – ще бъде направен анализ на работата, резултатите и класиранията им, и на база на това ще бъде преценено кой заслужава да продължи да работи с националните си отбори, и кой – не. Същото ще се случи и с медицинските щабове, административните щабове и т.н.

Категоричен съм, че в бъдеще всички национални отбори ще работят с единна методика и стратегия, с обединена игрова философия. С вътрешен кодекс на поведение, с дисциплина. Само така можем да развием футболисти, които след 4-5 години ще дадат резултат. За целта обаче първо трябва да си подредим къщата отвътре.

– Много се коментира, че самите клубове не разчитат на българи, а от това страдат националните отбори…

Това е очевидната истина! Точно затова обаче Българският футболен съюз прави всичко възможно, за да поощрява използването на наши таланти – от тази година променяме наредбата за първенствата и турнирите; налагаме правила за задължително участие на млади играчи във Втора и Трета лига – в Трета лига трима футболисти до 23 години трябва да бъдат в стартовия състав и да играят пълните 90 минути. Също така вкарваме втори отбори на професионални клубове в Трета лига, където ще могат да играят професионални футболисти до 21 години, за да дадем възможност, ако не получават шанс в първия си отбор, да се сблъскат с мъжкия футбол в Трета лига.

Вижте още:  Зинченко: Искам да разбия стереотипа за Арсенал и топ 4

Защото един от големите проблеми в България е преходът между юношеския и мъжкия футбол. От септември стартираме и единна програма в 7 региона, в които футболистите на 13 и 14 години ще бъдат викани по веднъж в седмицата, за да им бъдат преподавани основни правила и тактически познания. Те ще работят една-две години по единна програма, за да бъдат с изграден стил, когато навършат 15 години.

– Около последните мачове и отборът, и БФС, претърпяха множество критики…

– Искам да кажа нещо много важно – изключително съм разочарован от отношението на бивши футболисти и национали, които само чакат да дойде мач на националния отбор, и излизат да критикуват и да дават пресконференции. Дори не чакат самия мач, а започват с негативизма преди него. Това оказва огромно влияние върху футболистите, върху средата, върху всички. Няма как да се правиш на невероятен патриот и родолюбец, а да сипеш хули върху собствения си отбор и едва ли не да стискаш палци България да загуби, за да докажеш собствена теза и да постигнеш користни цели.

Четох някакъв анализ как се крием зад инцидента в Грузия. Дори за секунда не ми е минала мисъл, че не трябва да играем в този мач! За нас беше важно да играем. Каквото и да сме преживяли, ние сме професионалисти и трябва да вършим работата си по най-добрия начин, а футболистите – да знаят, че защитават авторитета на България, а не собствения си.

Случилото се с Тошко Неделев е изключително неприятен инцидент, но трябва да подчертая, че БФС, грузинската федерация и всички ние, които бяхме в Тбилиси, направихме и ще направим всичко възможно той да се възстанови. Осигурили сме най-добрите условия за него и семейството му. Опитваме се дори да осигурим санитарен самолет, който да го транспортира в България.

Вижте още:  Тръпка на Мбапе заголи сладко дупе от Дубай

Крайно време е хората да разберат, че всички футболисти са равни, те са си наши, независимо от кой отбор са. Аз ги чувствам като свои деца, без значение дали са от Левски, ЦСКА или Лудогорец.

– Първото място в Лигата на нациите вече е математически невъзможно, какво да очакваме до края на годината?

За мен още след мача с Грузия в Разград нашето участие приключи. В Гибралтар ми беше важно да видя на кого мога да разчитам. Тогава голяма част от основните футболисти бяха извън състава и исках да видя какво е физическото, тактическото и техническото състояние на останалите. Бъдете сигурни, че съм си направил изводите.

Оттук нататък очаквайте всички промени, които вече споделих, да бъдат факт. Очаквайте различно лице на България – с подготвени, дисциплинирани, физически издръжливи футболисти, които да играят за страната си по същия начин, по който го направиха в Тбилиси.

Източник: