агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Хампарцумян: Кабинетът постъпва реактивно на обстоятелствата

Може ли да се стигне до фалити на редица предприятия заради спирането на руския газ?

seo-blog7

“Не мисля, че ще има фалити. Най-вероятно природният газ ще поскъпне. Алтернативните източници ще струват повече пари. Разбира се, по-високата цена ще намали потреблението. Най-вероятно ще има някакви компенсационни механизми. Не са добри прогнозите. Трудни времена ще бъдат за хората, които зависят от природния газ като суровина”, коментира председателят на Българския форум на бизнес лидерите Левон Хампарцумян “Денят ON AIR”.

Той добави, че това са нещата, които трябва да направим, а сме пропуснали за пълна диверсификация на източниците. По думите му ни трябват месеци за краткосрочните решения, а години за дългосрочните такива, свързани с нея. Според него Русия извива ръце.

“Достатъчно много компромиси сме направили към Русия. Отварянето на сметка е стъпка за защита на стойността на рублата. Колкото повече хора си отворят сметка в “Газпромбанк”, толкова по-скъпа ще бъде рублата, съответно газта. Когато има една държава, която избива деца, разрушава градове, преследвайки някакви свои цели, много трудно се преговаря и се намират рационални решения”, изтъкна Хампарцумян пред Bulgaria ON AIR.

“Кабинетът постъпва реактивно на обстоятелствата. Там няма дългосрочни стратегии. Той действа в много непредсказуема и трудна ситуация, но не бих се наел да кажа дали това е оптимално или грешно. Това ще се види след време. Бизнесът ще трябва да търси решение. Примерно енергията от газ може да се замести с електроенергия в някои случаи. Няма да е лесно. Но всички тези перспективи са по-добре от това Копейкин да стане премиер и руските танкове да дефилират по Орлов мост”, заяви той.

Вижте още:  Фандъкова: Почистваме 200 км речни корита и дерета в София

Председателят на Българския форум на бизнес лидерите изтъкна, че трябва да се постигне единодушие в коалицията. Хампарцумян добави, че в тази ситуация не можеш да бъдеш разкрачен – трябва да вземеш позиция.

“Животът не спира. Икономиката работи. Ние сме част от ЕС, дано да има търсене там. Най-добрият начин да се борим с инфлацията е да произвеждаме повече стоки и услуги. Това е. Трябва да направим всичко възможно предприемачите да се чувстват комфортно. Не трябва да се раздават празни чекове, които предприемачите да попълнят, защото ще станат мързеливи. Компенсациите трябва да бъдат много фокусирани и да служат за оцеляване. А растежът и напредъкът идва от предприемчивостта, не от компенсациите”, обясни гостът.

гръцки преводач Добрич

Източник: