агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Икономиката се превръща в заложник на българската политика

Причината за намаляването на средствата по Плана за възстановяване е, че според Европейската комисия (ЕК) България има по-добри икономически показатели за първото тримесечие, отколкото при изготвянето на документа. Това заяви икономистът Юлиян Войнов.

seo-blog7

“България доста сериозно се забави с приемането на Плана за възстановяване и развитие, и от тази гледна точка е по-важно средствата да бъдат използвани ефективно, а не тяхното количество”, смята Войнов. Той допълни, че “едно от перата на бюджета, които буксуват, е точно капиталовата програма”.

Според доц. Косьо Стойчев няма опасност България да продължи да губи пари по Плана.

“Официалните данни от миналогодишното преброяване на населението вероятно ще покажат, че темпът на намаляване е бил много по-голям от отчетените в текущата статистика”, предположи ръководителят на катедра “Регионална и политическа география” към СУ “Св. Климент Охридски”.

Съществува обаче опасност ЕК, водейки се от тези данни, да актуализира средствата, предвидени за страната ни. Доц. Стойчев бе категоричен, че България не трябва да пропуска възможността да получи транш още през тази година.

Относно потенциалните промени в настоящия План за възстановяване Войнов подчерта, че всяка една такава би изглеждала като неразумно поведение.

Още по темата

гръцки преводач Добрич

6 юли 2022 11:05

23

5 юли 2022 16:25

42

5 юли 2022 12:05

39

4 юли 2022 17:30

49

“Бавим се изключително много заради политическата турбулентност в момента. Усилията трябва да бъдат насочени към забързване на този план, отколкото към прекрояване”, констатира той пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Косьо Стойчев каза, че за пореден път икономиката се превръща в заложник на българската политика, а не обратното.

“Когато започна геополитическото противопоставяне между САЩ и Китай, много компании се обърнаха към Източна Европа. В момента има повишено търсене на работа, на взаимодействие, а също и на релокация на компании от Западна Европа, които засегнаха и България”, твърди Стойчев.

Вижте още:  Ресторантьори: Спрете гаврата, чуваме само "следващата седмица ще решим"

Икономическият експерт е на мнение, че е напълно нормално макроикономическата програма да се обновява.

“България очаква средства и по фонда JTF за справедлив преход. Три региона в България трябва да стартират ускорена декарбонизация и преход към климатично неутрална икономика. Това са Стара Загора, Кюстендил и Перник”, констатира той.

Относно решението за намаляване на ДДС на част от храните, Войнов е на мнение, че то ще доведе до задържане на ценовото равнище – не е ясно обаче дали то ще отиде изцяло при потребителите, или ще бъде поделено между тях и търговците.

“Чрез намаляването на цените за известно време ще се помогне на уязвимите групи. Допускам, че в началото на есента ще имаме нужда от нов пакет подобни мерки”, коментира Стойчев.

Според него подобни мерки водят до отказ на приходи от публични финанси. Той счита също, че България не изследва достатъчно добре вътрешните си търговско-промишлени отношения, заради което няма информация за монополната ситуация на някои компании на българския пазар.

Обект на дискусия в студиото на Bulgaria ON AIR стана и отстъпката от 0,25 лева за литър при зареждане на гориво.

“Може да се каже, че тази отстъпка е контрапродуктивна по отношение на българската икономика.. Защото, когато намаляваме една цена, ние всъщност увеличаваме потреблението на стоката”, заяви Войнов. Неговите изчисления сочат, че ако по-бедните граждани зареждат автомобилите си веднъж месечно, ще могат да спестят между 10 и 15 лева.

Икономистът отбеляза, че след въвеждането на мярката цените “на колонките” по бензиностанциите продължават да вървят нагоре, което “не кореспондира с движението на петрола на международните пазари, който през последните три седмици непрекъснато намалява”.

Вижте още:  Пазарите ще скочат, когато се реши кризата в Украйна

“Търговците предварително калкулираха тази отстъпка, тъй като тя ще бъде изплащана от бюджета с определено закъснение от порядъка на 30-40 дни”, каза той.  Доц. Стойчев отново припомни, че мярката не се отнася до бизнеса, а единствено до физическите лица.

Източник: