агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Илон Мъск придоби Twitter, започна ли “голямото преселение”?

Илон Мъск придоби Twitter за 44 милиарда долара. Резултатът обаче може и да го разочарова – потребителите масово напускат платформата. Алтернативи не е да няма, но техният “сексапил” буди съмнения, предава “Дойче Веле”.

seo-blog7

След финализирането на сделката за Twitter Мъск публикува някои доста императивни съобщения за планираните промени в платформата. Едно от тях е доста противоречивото решение да поиска от “сертифицираните” потребители, които са получили заветната синя отметка, удостоверяваща автентичността им, такса от 7,99 долара месечно. Според критиците това ще отвори вратите за злоупотреби от хора, които искат да се престорят на някой друг.

Много потребители се оплакват и от повишаване на речта на омразата на платформата в последните седмици. Анализаторите от уебсайта Dataminr потвърждават, че откакто Мъск завладя Twitter расистки и хомофобски обиди се наблюдават по-често. Близо милион профила бяха деактивирани след смяната на собствеността на платформата. За социална мрежа с около 237 милиона активни потребители дневно проблемът може да не е сериозен, но това е само началото.

Къде обаче ще идат потребителите на Twitter? Ето кои са четирите основни възможности.

Mastodon – секси колкото парна ютия?

Светлините на прожекторите са обърнати към Mastodon – с отворен код и с нестопанска цел, с удобен интерфейс през браузър или приложение, както и с много функции, налични в Туитър. След като се регистрира, потребителят може да публикува до 500 знака (повече от ограничението на Туитър за 280 знака).

Платформата е създадена през 2016-а година от германеца Ойген Рочко, който е и единственият ѝ служител. Неговата заплата, както и хостинг услугите, се плащат чрез краудфъндинг.

гръцки преводач Добрич

Отделните сървъри, които поддържат свои собствени правила на общността, се самоорганизират в мрежова федерация – известна като “fediverse”. Платформата в момента има 1,2 милиона активни потребители. Тя бележи бърз растеж, откакто Мъск пое управлението на Twitter.

Вижте още:  Топ икономисти, бизнес лидери и финансови експерти – на Investor Finance Forum на 22 ноември

Новорегистрираните потребители в последните седмици са се увеличили десетократно, казват от платформата. Тези нови клиенти обаче се оплакват от забавяния при настройването на акаунтите си, а има и опасения дали отделните сървъри ще могат да се справят с големия трафик нови потребители с милиони последователи. Сравнения между Twitter и Mastodon не липсват, включително твърдението, че германската платформа е секси колкото парна ютия.

Parler – координатор на щурма на Капитолия

Американският рапър Кание Уест наскоро обяви, че иска да купи платформата Parler, която е популярна сред по-консервативните потребители. Социалната мрежа съществува от 2018-а година и се брандира като място за свободно слово, където има минимална модерация на съдържанието.

Още по темата

11 ное 2022 12:25

12

Платформата вече е приела немалко блокирани от другите социални мрежи хора. Твърди се, че именно Parler е мястото, където са се координирали участниците в щурма на Капитолия в началото на 2021-а година. Мнозина от високопоставените американски консерватори също имат профили в Parler.

Tumblr – харесван и от поколението Z

Tumblr е нещо като ветеран на сцената на т.нар. микроблогове. Създадена през 2007-а година, платформата залага на мултимедийно съдържание, но е критикувана заради сложната си навигация.

Tumblr не само е запазил своите последователи през годините, но и повече от половината от новите потребители са от поколението Z – изключително търсена демографска група, която очевидно не намира своето място във Facebook и Instagram.

Bluesky – още в пелени

Ако се чудите какво се случва със съоснователя на Туитър и бивш генерален директор на платформата Джак Дорси – той разработва платформата Bluesky, която стартира през 2019-а като нова версия на Туитър, а сега е достъпна и в бета версия.

Вижте още:  Цените на пшеницата и царевицата в света започнаха да падат

На уебстраницата на Bluesky от платформата твърдят, че тяхната цел е да станат “нова основа за социално опознаване, която позволява на потребителите да са независими от всякакви платформи и да имат свободата да изградят място, където сами да избират какво получават”.

Въпреки че това със сигурност звучи обещаващо, потребителите ще трябва да почакат Bluesky да се развие, за да стане ясно дали тази цел може да бъде изпълнена.

Източник: