агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Инфлация, протести, политика… Ще изпълнят ли мерките целта си?

“Протестите бяха предизвикани по политически причини, защото видяхме, че вчера се включиха и синдикатите на столичния транспорт. До голяма степен са провокирани, за да се създаде още по-голям хаос и напрежение в тази толкова сложна политическа и икономическа обстановка. Доколко тези мерки ще бъдат успешни, е трудно да се прецени. До голяма степен, за да се повлияе на инфлацията, трябват друг тип мерки и те се намират в големите банки. Твърде вероятно е към края на годината светът да навлезе в рецесия”, заяви политологът Милен Любенов в студиото на “България сутрин”.

seo-blog7

По думите на икономиста Даниел Василев мерките ще доведат до повече инфлация, защото те ще увеличат потреблението.

Още по темата

19 май 2022 08:28

12

18 май 2022 11:33

262

гръцки преводач Добрич

“Този пакет от мерки няма да постигне целта си, но в крайна сметка там има и добри мерки. Елиминирането на данъците е нещо добро за икономиката и нас като цяло. Инфлацията има основание да продължи да расте, защото цените на производителите се покачват значително повече, отколкото цените на крайните потребителски стоки”, допълни той.

“Мерките имат бърз публичен ефект, защото донякъде дори могат да бъдат наречени чисто популистки. В тези мерки има сравнително по-малко комуникация и повече конкретни решения. Правителството е поставено в ситуация, в която не може да не взима решения и няма комуникация на света, която да обясни евентуално липса на мерки. Има напрежение в обществото и очакваме да се засили”, посочи експертът по комуникация доц. Александър Христов.

Неговото мнение е, че за първи път в историята на България виждаме една сглобка от партии в коалиция, които се карат помежду си и това няма кой знае какъв външен ефект.

Вижте още:  Заради OneCoin Ирина Дилкинска я грозят 40 години затвор в САЩ

“Хората приеха, че политическите сили помежду си не са съгласни с всичко. Може би защото не искаме нови избори”, каза доц. Христов.

“Решенията за спада на доверието към правителството са комплексни. Една част от правителството са всички тези кризи, които наблюдаваме и до някаква степен са и на наш гръб. От друга страна става дума за комуникацията. Това е основният проблем при управляващата коалиция. При тях липсва ясен комуникационен модел на взимане на решения вътре в коалицията. Много често конфликтите излизат на повърхността, а това генерира ново обществено недоверие. Колкото повече започват да говорят на своите собствени електорати партиите от коалицията, толкова повече се създава усещането, че се готвят за избори”, коментира Любенов.

А Василев изтъкна, че разходите ще продължат да нарастват. Той смята, че сега е златната възможност да направят реформа и да спрат хроничното покачване и в абсолютната стойност, и като процент от БВП на правителствените разходи. Бюджетът вероятно ще оцелее, но е факт, че се финансираме при все по-висока лихва и това в един момент ще се прехвърли при данъкоплатците.

“За никоя партия не е изгодно да се върви към избори, но може би има заявки за такива. Те ще направят всички възможно, за да ги избегнат”, каза на свой ред Христов пред Bulgaria ON AIR.

“През последните месеци се генерира много силен националпопулизъм от различни фактори, включително и вътре в коалицията, и от гледна точка на “Има такъв народ”, и от БСП. Най-големият фактор, който генерира подобен тип послания, е президентът. Волно или неволно със своята реторика президентът засилва влиянието на “Възраждане”, заяви Милен Любенов.

Вижте още:  Ценови шок и при горивата - декември ще плащаме от 3 до 5% по-скъпо за литър

Източник: