агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Измамници спечелили 500 000 евро за фалшиви поръчкови убийства (ВИДЕО)

Сайтът се появил в тъмната мрежа през 2010-те, предлагайки услугите на наемни убийци. Потребителите трябвало да посочат целта и метода на убийството, както и да заплатят цена в размер между $5000 и $20 000 в биткойни, но обещанията не били изпълнявани.

seo-blog7

Ресурсът бързо бил признат като измамнически, но продължил да получава хиляди заявки. Някои искали да убият неверните си съпрузи, други – бизнес партньори или букмейкъри след загуба, един потребител дори поръчал убиец за 14-годишно момче.

Арести от “Европол” в 9 страни, сред които България, за търговия в тъмната мрежа

Създателите преименували сайта няколко пъти, той се наричал Besa Mafia, Camorra Hitman, а сега – Hitman Marketplace №1. През годините на своето съществуване сайтът се превърнал от портал с непретенциозни страници във впечатляващ ресурс с модерен дизайн и пълноценен форум със сцени на насилие.

Румънската дирекция за разследване на организирана престъпност и тероризъм (DIICOT) е провела акциите по искане на САЩ: Министерството на вътрешната сигурност и ФБР са разследвали случаи, свързани с измамния сайт. Американските служби стигнали до извода, че зад измамната услуга стои група от пет или повече души, намиращи се на територията на Румъния. Те били задържани заедно с четирима свидетели.

Силите за сигурност са задържали десетки хора, платили за убийства чрез сайта, но създателите му оставали неизвестни дълго време, тъй като с потребителите комуникирал мистериозна личност, представяща се като Юра. Посредникът общувал с клиентите на лош английски и ги убеждавал да платят услугите. Той дори дал интервю за един от телевизионните канали, като променил гласа си и успял да запази анонимност.

Вижте още:  Пентагона не е открил доказателства за посещения на извънземни

Още през 2016 г. изследователят в областта на киберсигурността Кристофър Монтейро получил достъп до сървъра на първия сайт Besa Mafia. Това му позволило да види пълния списък с „поръчани“ цели, който предал на властите. Специалистът публикувал няколко разобличаващи публикации в блога си и толкова разгневил създателите на сайта, че започнали да го заплашват лично.

гръцки преводач Добрич

В “Тъмната мрежа” редица лични данни вървят много евтино

По думите на Монтейро въпреки че никой всъщност не е изпълнил поръчковите убийства, сайтът все е нанасял вреда, тъй като е подтиквал хората към насилствени действия. Някои от мишените в списъка на Besa Mafia впоследствие бяха убити от хората, направили поръчките. Други страдали, знаейки, че някой желае тяхната смърт – това е форма на психологическо насилие.

Според DIICOT нападателите са спечелили най-малко 500 000 евро от измамата с поръчкови убийства, а сумата щяла да бъде много по-голяма, ако са запазили биткойните, получени през 2016 г. Кристофър Монтейро смята, че арестът на заподозрените не дава повод на служителите на реда да се отпуснат, тъй като неидентифицираните съучастници на Юра могат да продължат да приемат поръчки и да измъкват пари от озлобени потребители.

Освен това поръчките на убийства станали популярни сред хиляди хора, което може да вдъхнови подражатели да започнат подобни проекти. Журналист от Vice открил подобен сайт, фокусиран върху потребители от Русия, както и чата на Telegram чата Jabba Syndicate, където за ликвидирането на човек в Лос Анджелис искали $15 000.

ОЩЕ: Германската полиция закри най-голямата в света руска платформа за търговия с наркотици в тъмната мрежа

Вижте още:  15 служители на реда пострадаха при сблъсъци с мигранти във Франция

Източник: