агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Изненадващ проблем: Европа се пренасити с газ, а танкери продължават да идват

Европа изведнъж има повече газ, отколкото може да използва. Откъсната от руския внос, на който дълго време разчиташе, Европа се втурна да внася втечнен природен газ от цял ​​свят, за да запълни хранилищата си. Сега комбинация от необичайно топло време и успешно наддаване за товари означава, че съоръженията са почти пълни, преди европейците дори да са увеличили термостатите. Цените на газа също са спаднали рязко и са по-малко от една трета от летния си пик.

Рисковете все още предстоят: много зависи от времето и рязко застудяване бързо ще накара Европа да посегне към запасите си. Правителствата също са на ръба относно заплахата от повече саботажи на енергийни активи, които биха могли да обърнат пазара. Но в края на октомври континентът е в по-добра форма, отколкото политиците смееха да се надяват.

Още по темата

20 окт 2022 08:15

88

13 окт 2022 17:30

8

Доставките на газ от Русия се свиват от миналата година. Потоците по ключовия тръбопровод “Северен поток” бяха спрени това лято, преди няколко взрива да повредят връзката миналия месец. Мекото време засега помага за ограничаване на търсенето, но европейските политици се притесняват, че по-ниските цени на газа – в сравнение с летния скок – ще стимулират по-високо потребление, когато температурите паднат.

“Пренасищането с газ в Европа се очаква да продължи поне до декември“, каза Джакомо Масато, водещ анализатор и старши метеоролог в италианската енергийна компания Illumia. „Малко вероятно е Европа да стане свидетел на продължително студено време през ноември.“

Газът е близо до най-ниското ниво от юни, въпреки че опасностите все още са в ценообразуването на пазара. Февруарските фючърси се търгуват с 44% премия спрямо ноември, а разходите за следващата зима също са по-високи, което показва, че се очаква проблемите с доставките да продължат.

Вижте още:  Помощта за настаняване на бежанците ще продължи в друг формат

Всичко това означава, че намаляването на употребата, въпреки примамката на по-ниските цени, остава от съществено значение. Според Timera Energy намаляването на търсенето на газ през 2022 г. се оценява на около 7-9%, „основно предизвикано от затварянето на големи промишлени потребители“. „Това обаче е под целта на ЕС от 15%.

“Способността на Европа да се справи с паралелна енергийна и газова криза през следващите две години зависи силно от способността ѝ да намали търсенето“, казаха анализатори от Timera в блог. „Смятаме, че кризата далеч не е приключила.”

Времето изглежда ще остане по-меко от обичайното до ноември.

Засега корабите продължават да пристигат. Северозападна Европа е напът да получи 82 танкера LNG този месец, с 19% повече в сравнение със септември. Повече кораби остават по-дълго в състояние на така нареченото “плаващо хранилище” в очакване на по-високи цени и на фона на ограничен капацитет за получаване на горивото, според корабните брокери Fearnleys A/S. Тази ситуация може да продължи до средата на януари, според Oystein Kalleklev, главен изпълнителен директор на LNG корабособственика Flex LNG Ltd. в Осло.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria 

Източник: