агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Какво са пробиотиците и защо са полезни за здравето ни?

Знаете ли, че бактериите в телата ни превъзхождат броя на собствените ни клетки 10 пъти? Всички бактерии, които присъстват в организма представляват нашия микробиом. Основната част от него се намира в стомаха и червата ни. Благодарение на перфектното съчетание между нас и нашия микробиом ние изграждаме добър имунитет, метаболизъм, храносмилане и т.н. Полезните бактерии в червата могат лесно да бъдат изместени от патогенни видове. За това е добре да се храним с храни, богати на пробиотици, а при нужда те да бъдат приемани под формата на хранителни добавки.

seo-blog7

Пробиотиците, които могат да бъдат намерени в аптеката са бактерии или дрожди, които естествено населяват храносмилателния тракт и подпомагат пълноценното усвояване на хранителните вещества. Освен това „добрите“ чревни бактерии са отговорни за: продукцията на витамин B12 и К2, синтезират ензими, които не позволяват прекомерното развиване на „лошите“ бактерии, имат имуномодулиращ ефект.

Кога се налага да приемаме пробиотици? Много данни от последните години сочат, че пробиотиците са изключително важни за цялостното здраве на организма, а не само за дейността на стомаха и червата. Най-често дисбаланс на добрите бактерии се наблюдава при непълноценно хранене и след прием на някои лекарства, най-често след антибиотично лечение. Това може да доведе до диария, болки и подуване в стомаха, дискомфорт, а също и трайно нарушаване на имунитета.

Пробиотици за лечение на диария. Проучвания показват, че приемът на пробиотик по време и след антибиотично лечение намалява риска от последваща диария с до 42%. В друго изследване се твърди, че приемът на пробиотик намалява продължителността на инфекциозната диария с до 25 часа. За особено ефективни при инфекциозните диарии се смятат дрождите – Saccharomyces boulardii. Едноседмичен курс с пробиотик преди пътуване намалява риска както от диария, така и от запек.

Вижте още:  Д-р Сардовски: Преболедувалите и децата е безсмислено да се ваксинират

Повече от 40 заболявания са свързани с бактериален дисбаланс, включително депресия и тревожност. Заключение от 15 проучвания, проведени в щатите показва, че приемът на щамове Bifidobacterium и Lactobacillus за 2 месеца подобрява симптомите на депресия.

Голямо е разнообразието на пробиотици, които могат да се намерят на пазара. Те могат да са под формата на капсули, таблетки за смучене, сашети и.т.н. Препоръчва се те да се приемат на гладно в дозировка, съобразена със индивидуалното състояние.

Библиография:

Medical Pharmacology at a Glance, 8th Edition

гръцки преводач Добрич

Източник: