агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Класация на MoitePari.bg на взаимните фондове на българския пазар за 2021 година

Класацияна на българските взаимни фондове 2021 г.
2021 година вече е зад гърба ни. За едни участници на финансовите пазари тя беше добра, за други – не чак толкова. В това няма нищо необичайно. Трусове не липсваха, но като цяло годината може да се определи като добра. Отминалата 2021-ва година засили още повече акцента върху темата инфлация. Инфлацията стана все по-очевидна, все по-обхватна и с все по-осезаеми ефекти. Но инфлацията беше следствие. През цялата отминала година проблемите с веригите на доставки, добива на суровини, енергийната криза, както и затруднения в редица производства диктуваха настроенията на пазарите.

seo-blog7

Търсенето на основни суровини надхвърляше тяхното предлагане и това закономерно изстреля цените им до нива, които маркираха ръстове от 50-60, дори и повече процента. Само малък пример за това са цените на основни метали като мед, алуминий, литий, желязо, никел, манган и др. Към тях прибавяме благородните метали злато, сребро, платина, иридий, както и някои сплави. Нуждите от горива също бяха поставени пред предизвикателства от една страна с добива на суровината и от друга – производството и доставката на крайния продукт. Цените на нефта и нефтопродуктите значително се повишиха. Поскъпнаха също природния газ и въглищата. На всичко това пазарите реагираха динамично и едни от най-търгуваните компании бяха именно в тези сегменти – добив, обработка и доставка на суровини.

Поглед върху пазарите на основни земеделски суровини също сочи, че 2021 г. е била успешна за инвестиращите на тях. Пшеница, царевица, соя, палмово масло, ориз, кафе, какао, вълна и др. също видимо покачиха своите цени и те, пренасяйки стойността си в крайния продукт, съдействаха за ръста на инфлацията.

Вижте още:  С 12% повече хора са променили пенсионния си фонд в края на 2021 г.


Взаимни фондове, инвестиции – намери най-добрата оферта и кандидатствай онлайн

Технологичният сектор също беше обект на интерес. Хроничният недостиг на полупроводници насочи вниманието на инвеститорите към компании в този сегмент. Така например търсенето на чипове остана високо и дори надвишаваше предлагането, което от своя страна забави във времето изпълнението на редица поръчки в различни индустрии. Това неминуемо доведе и до ръст на цените на техните продукти.

Не можем да оставим настрана и пазарът на криптовалути. Разнообразието от валути е впечатляващо и най-популярните сред тях останаха в полезрението на инвеститорите. Bitcoin влезе в период на спад в края на миналата година, но това не попречи на валутата все пак да приключи на положителна територия за 2021 г. Подобна беше ситуацията и за Etherium.

В условията на така движещи се пазари през отминалата година, очакванията за добро представяне на дружествата управляващи активи, също бяха завишени. Прегледът на постигнатото от тях през 2021 г. показва, че тези очаквания са се реализирали. За много от тези дружества 2021 г. беше значително по-добра от 2020 г. Особено показателни са резултатите при по-високорисковите колективни схеми – балансирани фондове и фондове в акции.

Тези резултати не биха били възможни, ако пазарите не позволяваха това. През 2021 г. те основно регистрираха ръстове, с много малки изключения. С много добър ръст приключиха  четирите български индекса, като 2 от тях с ръст от над 40%. Това бяха SOFIX и BGBX40. Индексът BGTR30 сложи край на годината с ръст от 37%, а BGREIT се доближи до 20% покачване (+19%). Постковид възстановяването като глобална тенденция не беше единствен фактор за ръста на БФБ. Ръстът на броя сделки продължи и през 2021 г., като в сравнение с 2020 г. те са с над 25 000 бр. повече. В стойностно изражение ръстът на търговията на БФБ е с почти 450 млн. лв. За развитието на българския капиталов пазар допринесоха също така пазарът за растеж на малки и средни предприятия (ВЕАМ), както и новия MTF BSE International. Възможностите за финансираме чрез ВЕАМ привлече вниманието на 7 дружества и през отминалата година те реализираха своите първични публични предлагания. Новият за БФБ пазар MTF BSE International от своя страна даде възможност за търговия с книжата на 190 световни компании. Въпреки това, интересът към него все още е плах.

гръцки преводач Добрич

2021 г. беше добра също за европейските пазари, както и за щатския. Основните борсови индекси отчетоха ръстове между 15 и почти 30%. Европейският CAC40, както и щатския DJIA добавиха по 29% в края на 2021 г. С почти толкова (+27%) нараснаха S&P500 и NASDAQ. В Азия пазарите приключиха с по-скромни ръстове, а Hang Seng отчете спад от 14%.

Вижте още:  Професиите с привилегии за ипотечен кредит

На база постигнатите резултати през 2021 г. MoitePari.bg подготви своята годишна класация, като определи ТОП 3 от фондовете в различните рискови профили.

ФОНДОВЕ В ОБЛИГАЦИИ

Трите фонда, постигнали най-добра доходност през 2021 г. са:

1. Конкорд Фонд-6 Облигации – 3,6%
2. Елана Фонд Свободни пари – 1,1%
3. Селект Облигации – 0,9%

СМЕСЕНИ КОНСЕРВАТИВНИ ФОНДОВЕ

Трите най-добре представили се фонда са:

1. ЕЛАНА Еврофонд – 4,7%
2. Капман Фикс – 3,7%
3. Капман С-БОНДС – 3,1%

СМЕСЕНИ БАЛАНСИРАНИ ФОНДОВЕ

Най-добре представилите се фондове в този рисков профил бяха:

1. Адванс Глобал Трендс Акции и Облигации – 12,1%
2. Елана Балансиран Евро Фонд – 6,8%
3. Компас Фъндс Селект-21 – 6,8%

ФОНДОВЕ В АКЦИИ

Най-добре представилите се фондове в този рисков профил бяха:

1. Expat Romania BET UCITS ETF – 20,9%
2. Expat Macedonia MBI10 UCITS ETF – 20,4%
3. Адванс Източна Европа – 15,8%

Пълен анализ на класацията Свали


Взаимни фондове, инвестиции – намери най-добрата оферта и кандидатствай онлайн

Класация на MoitePari.bg на българските взаимни фондове за 2021 г. | Епизод 98 на MoitePariTV:

Източник: