агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Компании местят производствата си от Азия към Европа заради COVID

Политическият бизнес климат и икономическите причини са факторите, които определят къде ще предпочете да инвестира чуждестранният инвеститор. Големите чужди компании се интересуват също какво ще получат като държавна помощ, ако предпочетат България. Това каза Борислав Стефанов, инвестиционен консултант и бивш изпълнителен директор на Българската агенция по инвестиции, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

seo-blog7

Заради Covid пандемията много компании преместват производствата си от Азия към Европа.

”Компетентните български институции трябва да направят анализ, да изготвят списък на тези компании, които примерно имат проблеми с  доставките и на тях да се предложи България, където да се преместят”, посочи още Стефанов.

Той обясни, че изборът къде да инвестира дадена компания се възлага на консултантска фирма. За фирмите обаче водещи са чисто икономическите мотиви и основно какво ще получат те като държавна помощ. Защото останалите показатели не са много по-различни в сравнение със съседните ни държави. Затова натежава това кой какво предлага”, посочи гостът.

Консултантите, които съветват инвеститорите, търсят количествени индикатори, за да направят оценката си. Класацията на Световната банка Doing Business е подобен индекс, но България се нарежда на задните места тук.

Има много голяма разлика дали говорим за малки, или за големи чужди компании по отношение на това какви неща ги интересуват.

„Големите компании ги интересуват икономическите причини. Тези компании не се притесняват, че някои ще им открадне бизнеса или някой треторазряден чиновник бави проекта им за завод, например. Големите фирми са свикнали, че им се обръща внимание. Големите компании обаче имат по сложен процес на решение кога им е време да се преместят в друга държава. Тези решения се вземат с хоризонт години напред”.

гръцки преводач Добрич

“Понякога истинските причини за вземане на решение къде ще се премести компанията, се премълчават”, каза Стефанов .

Вижте още:  Hyundai се отказва от автомобилите с ДВГ

Броят на населението сам по себе си не е решаващ критерий, коментира Стефанов първоначалните данни от преброяването в България, които отчитат сериозен спад в населението. “Наличието на добра инфраструктура е критерий за избор, но не толкова съществен, както очакват хората”, допълни гостът.

Той коментира и големите инвестиционни проекти на компании, които получиха сертификат от Българската агенция за инвестиции, но които още не са реализирали идеите си.

„Наличието на сертификат определя степента на облекченията и стимулите, които компанията може да получи от държавата. Вземането на решение обаче коя компания да получи сертификат, се базира на някакъв проект, който пише самият инвеститор”, обясни Стефанов. „Сертификатът се издава на база обещания и това не е разумно”.

Целият разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: