агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Лекарите не искат да работят в “Спешна помощ”

От години има голям проблем в страната със “Спешната помощ” Служебният здравен министър заговори за неглижиране на ситуацията.

seo-blog7

Според д-р Христо Юруков, член на Експертния съвет по “Спешна помощ” към МЗ и лекар в “Пирогов”, проблемът не е само в ремонтите и линейките.

Още по темата

20 авг 2022 09:51

35

9 авг 2022 21:15

52

гръцки преводач Добрич

9 авг 2022 16:32

19

“Разбира се, че техниката е важна, но за самата помощ на екипите проблемът е свързан с кадрите в системата на доболничната и “Спешна помощ”. Там проблемът е изключително належащ за решаване и колкото по-бързо се вземат мерки от страна на правителството, защото “Спешната помощ” е част от националната сигурност на нашата държава и решенията на всяко едно правителство са изключително важни за правилното функциониране, толкова по-брзо ще се реши. Може би трябва много сериозен анализ на състоянието на кадровия ресурс.”, обясни той пред БНР.

“Самото модернизиране ще дойде, това е ясно. Закупуването на всички тези нови линейки, което се случи, оборудването на всяка една от тях е абсолютно достатъчно за всеки един екип, за да спази стандарта за Спешна медицина”,  посочи той и допълни:

“Модернизирането е важно, но да не забравяме, че имаме 27 центъра за “Спешна помощ“. Те не ползват собствени бази, а ползват болниците, в които са били разгърнати тези спешни отделения. Така че модернизирането и обновяването на сградите, в които се намират екипите на спешните центрове, също е изключително важно за по-малките населени места, където нещата са доста загрубели.”

Д-р  Юруков обясни още, че по-голямата част от завършилите лекари в България не желаят да работят в “Спешна помощ”.

Вижте още:  Мъж загина след челен сблъсък край Монтана

“Специалността е много тежка и отговорна. Нека се направи един факултет, който да има академична основа, който да покрие тези часове, който ще бъде необходим за създаването на много добри специалисти в доболничната помощ”, посъветва той и добави, че сме единствената държава на Балканите, която към момента няма въздушна спешна помощ и не може да реагира при нужда.


 

Източник: