агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Министър Гьоков: Минималната заплата трябва да бъде 770 лв.

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков подчерта в студиото на “България сутрин”, че пенсиите ще бъдат вдигнати с толкова, с колкото реши Народното събрание. Социалното министерство планира две увеличения на пенсиите – през юли и през октомври.

seo-blog7

“Имаме разработени десетки варианти с различни сметки за пенсиите. Работната група се е спряла на предложението с продължаването на инфлационната добавка, която да компенсира Ковид добавката. Освен това, да направим индексация по швейцарското правило плюс увеличение от 10% на пенсиите”, обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Министър Гьоков алармира за драстични разлики между по-отдавна отпуснатите пенсии и по-новите такива.

Още по темата

10 май 2022 08:40

35

гръцки преводач Добрич

5 май 2022 18:00

13

“Хора, работили при едни и същи условия и плащали почти едни и същи осигуровки, започват да получават в пъти различни пенсии. Това най-много дразни пенсионерите. Проблемът може да се реши като условно от 1 октомври се преизчислят пенсиите. Предлагам това да стане със средномесечния осигурителен доход за 2021 г., което е най-справедливо. Сметките показват 5 млрд. лв. повече от това, което се плаща в момента”, каза той.

Таванът на пенсиите е другото нещо, което дразни хората и ги кара да крият осигуровките си, стана ясно от думите му.

“Знаят, че колкото и високо да се осигуряват, таванът ще ги спира. Моето желание е таванът да бъде премахнат. Има изчислени пенсии на над 20 хил. лв. Не е нормално. Съгласявам се таванът да остане да съществува, но той да бъде драстично вдигнат от 1 юли. Вдигайки тавана на 3400 лева, над него ще останат много малко пенсионери – под 1000, мисля”, заяви социалният министър.

Вижте още:  Слави: Няма единен кандидат за шеф на БНБ, Бориславова прекрачи правомощията си

Гостът в студиото посочи, че социалната подкрепа във вид на пенсия за инвалидност ще остане, но е много важно да бъде направена реформата в ТЕЛК. Причината – в момента се подпомага изключително голям брой хора с увреждания, включително с услуги, от които не се нуждаят.

“Уверявам хората, че държавата няма да прибере парите, просто ще се разпределят по-справедливо. В петък ще бъде първата среща със здравното министерство, за да видим какво правим”, отбеляза Георги Гьоков.

Минималната работна заплата (МРБ) може да остане 710 лв. или да бъде увеличена, но няма вариант да стане по-ниска, увери социалният министър.

“Разработили сме няколко варианта, които се въртят около това МРБ да бъде 50% от средната работна заплата за страната през предходната година. Пресметнали сме, че минималната работна заплата трябва да бъде 770 лв. Финансовият министър не е съгласен да се вдига МРБ два пъти в една и съща година. Силно се надявам, че няма да остане 710 лв.”, настоя Гьоков.

Той добави, че намаляването и диференцирането на ДДС, както и нулева ставка за хляба срещат разбиране от коалиционните партньори, но те не приемат тавана на цените и необлагаемия минимум, който предлагат от БСП.

Избори предстоят през 2025 г., но всички управляващи трябва да се готвят за избори още утре, защото кризите може да поднесат изненади на всяко управление, смята Гьоков. Той обаче не очаква да се стигне до предсрочен парламентарен вот.

“Желязно е коалиционното споразумение. Описано е какви плащания правим. Лошото е, че в споразумението нямаше описани форсмажорни обстоятелства като войната и инфлацията. Темата за Северна Македония няма как да бъде проблем за коалицията. Няма да има проблем, ако Договорът за добросъседство се изпълнява. Чудя се защо няма натиск към РСМ да изпълни договора”, каза още министър Гьоков.

Вижте още:  Никола Минчев за решетките в НС: Не ни е страх от народната любов

Източник: