агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Момчил Неков: Цената на олиото е спекулативна

“В България има достатъчно пшеница и слънчоглед. Производствените мощности са натоварени за преработката на слънчогледа в олио. Министър Нинова ясно каза, че всички държавни институции, които са отговорни ще следят за спекула с цената. Мога да кажа най-важното – продоволствието е подсигурено. Не виждам проблем. Цената на този етап е спекулативна. Институциите трябва да си свършат работата”, заяви зам.-министърът на земеделието Момчил Неков в студиото на “Денят ON AIR”.

seo-blog7

Той подчерта, че хората не трябва да се презапасяват с олио, защото гранясва. А пшеница има и за износ.

“България е нетен износител на пшеница. Имаме достатъчно количества, които да бъдат изкупени през Софийската борса, и да останат достатъчно количества за износ. След 3 месеца ще имаме и нова реколта, очакват се добри добиви. Няма причина цената на нещо от продуктите от малката потребителска кошница, освен спекула, да бъде повишена”, уточни заместник-министърът пред Bulgaria ON AIR.

Неков беше категоричен, че намаляването на ДДС на стоките от първа необходимост няма да се отрази на крайната цена и да има очаквания от потребителите ефект.

“От години това е борба на БСП. ДДС на продуктите от малката потребителска кошница да бъдат намалени на 9%. На този етап финансовият министър казва, че тази промяна няма да се усети от потребителите. Ще бъде изядена по веригата. В същото време 800 млн. лв. влизат от ДДС в хазната”, посочи Неков.

Събеседникът коментира скандала, който разтресе коалицията след твърденията на Александър Дунчев за корупционни схеми в горите.

“Не виждам къде Дунчев вижда “лов на вещици”. Той явно има други интереси. Може би отново иска да оглави Изпълнителната агенция по горите, която ръководеше по време на преговорите за създаване на коалицията. Ясно е, че там има дървена мафия, затова ИАГ отива към Министерския съвет, за да има по-добър контрол. Прехвърлянето е въпрос на дни”, подчерта зам.-земеделският министър.

гръцки преводач Добрич

Неков успокои земеделските производители, че пари има.

Вижте още:  Кола се удари в кашпа в началото на пешеходната зона на бул. Витоша

“България е на трето място в ЕС по критерий съфинансиране. Досега имахме 85% евросредства и 15% национални. Сега националното съфинансиране е 60% срещу 40% европари. Бюджет от над 8 млрд. евро като директни плащания следващите 5 години е нещо, което не е постигано в България. Целта ни е да подготвим земеделските производители да са експортно ориентирани в качествено отношение, да превърнем България в една аграрна държава”, подчерта събеседникът.

Друга цел е връщането на българския вкус на родната трапеза.

“През 2023 г . започваме ударно да променяме образа на селското стопанство в България, дотогава – преплуваме”, каза още зам.-министър Неков.

Източник: