агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

На етикетите на спиртните напитки вече и калориите

Националната лозаро-винарска камара и “Спиритс България” ще подпишат меморандум на 10 януари за разбирателство на всеки етикет на алкохолна напитка да има информация за калоричното съдържание. На специално създаден интернет сайт ще бъде публикувана подробна информация за 47 категории напитки – от какви суровини се правят, колко калории съдържат, кое е забранено и позволено при производството им. Това обяви Ралица Скорчева, председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки (“Спиритс България”), в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

seo-blog7

“Всички искаме да знаем какво консумираме и сме обърнати към здравословен начин на живот. Алкохолната индустрия иска да бъде прозрачна… Нито един от дестилираните ни алкохоли, които най-много консумираме, не съдържа въглехидрати, мазнини, захари, сол.”, добави тя.

Скорчева заяви, че през миналата година покупките от магазините са били основен двигател, като клиентите са започнали да отделят по-големи суми за любимите си напитки. Спрямо 2020 г. се е увеличила консумацията в ресторантите, но не и в барове – вероятно заради пандемичните ограничения, но и заради промени в навиците на потребителите.

Алкохолната индустрия е последвала потребителите в интернет по време на затварянията, но използва онлайн пространството предимно като имиджов канал за нестандартни продукти и различна информация. Електронната търговия на спиртни напитки в България е по-малка от един процент като обем, каза Скорчева.

“Мисля, че сме един от много малкото пазари, където електронната търговия не е отнела целия обем на затворените заведения.”

Това се дължи на спецификата на българския пазар с лесния достъп до алкохол в най-различни магазини, коментира тя.

Вижте още:  Бил Гейтс иска да изледе от списъка с най-богатите хора, ще се откаже от парите си

По предварителни данни през 2021 г. са били продадени 76 млн. литра спиртни дестилирани напитки, като секторът се подготвя за по-тежки условия през следващата година. Заради поскъпването и недостига на производствени суровини – като ечемик, царевица, ръж – през 2022 г. ще “имаме по малко количества по магазините, те ще идват по-бавно и ще има повишаване на цените при определени продукти”, каза Скорчева. Наблюдава се и сериозен недостиг на стъкло за бутилки, тапи, етикети, и хартия и кашони за опаковки, добави тя.

гръцки преводач Добрич

Какво още очаква пазара на спиртни напитки през следващата година може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Източник: