агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Не България, а някои среди в Македония криели ключа към Европа

“Надявам се, че има хора в Македония, които ще разберат, че не България им крие ключа към европейската врата, а това се прави от определени среди в Македония. Ключът към ЕС е в ръцете на политиците в Скопие, не тук.. Създаването на страхови неврози с измислен враг, с измислена теза е дело на пропагандата. Там се нагнетява напрежение от медии, от изказвания, за да се създават внушения, че някой иска да им ограби идентичността. Абсурдно е да се поставя знак на равенство между историята като наука и идентичност”.

seo-blog7

Това каза пред БНР проф. Ангел Димитров, бивш първи посланик в Скопие и съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси със Северна Македония.

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи смята, че не е настъпил момента за съвместно официално честване на Гоце Делчев. По д…

Той изтъкна, че европейските стандарти са по-различни от това, което се налага като позиция в Северна Македония. Има необходимост от точност, за да не се стига до размяна на словесни напрежения с Македония, а спокойно да започне работата на учените, каза проф. Димитров.

“В поведението на нашата млада съседка Северна Македония при двустранните отношения има цикличност. Когато се усетят по-активни общувания, се задействат фактори с неосветено минало или със съхранени скрити позиции, които да попречат на тях”, заяви дипломатът.

Относно идеята от Македония да бъде замразена дейността на смесената историческа комисия за две години той изтъкна, че съвместната комисия трябва да работи и ще работи.

гръцки преводач Добрич

“Всеки опит да бъде прекъсната нейната работа е жест на недоброжелателност и лошо отношение към Договора за приятелство и добросъседство… Но ясно е изразено, че има натиск върху работата на комисията от страната на Северна Македония, че хората там си задават въпроса – как ще им се позволи да направят корекции, които са необходими”.

Проф. Димитров подчерта, че е нормално гражданите и на двете държави да правят общи чествания с уважение към паметта и делото на Гоце Делчев.

Още от БАЛКАНИ:

Буяр Османи оспори съвместното честване на Гоце Делчев

Външният министър Генчовска дари мобилен мамограф на Северна Македония

Обявиха кога ще е първият полет между София и Скопие

След убийството: Полицията в Гърция нахлу във фенклубове на грандовете

Гърция намалява ДДС на храните

Мицкоски: България да даде писмени гаранции, че няма да ни блокира за ЕС

Без висши македонски политици по време на съвместното честване на Гоце Делчев

3,6 по Рихтер на гръцкия остров Касос

Скопие иска замразяване на работата на историческата комисия за 2 години

Съвместното честване на Гоце Делчев – политически жест на добра воля, комисията няма участие в него

Източник: