агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Обвиниха ВМС на САЩ за замърсяване с гориво на питейната вода на Хаваите

Повече от 20 семейства се присъединиха към съдебен иск, в който обвиняват Военноморските сили на САЩ, че са ги разболели, тъй като реактивно гориво е изтекло в чешмяната вода в домовете им на Хаваите, съобщи Асошиейтед прес.

В допълнения съдебен иск, подаден вчера, вече има повече от 100 души, които обвиняват американските ВМС в унищожаването на повече от 1000 водни проби, взети от засегнатите домове. Семействата твърдят в иска, че пробите са могли да разкрият химикали във водата.

Адвокатите на министерството на правосъдието на САЩ, представляващи правителството в съдебния процес, не отговориха веднага на имейл, търсещ коментар от тях по случая.

Миналата година от съоръжение за съхранение на гориво в хълмовете над Пърл Харбър изтече петрол в системата за водоснабдяване на военноморските сили, поради което се разболяха близо 6000 души, предимно живеещи във военни жилища.

Първоначално искът е подаден през август от четири семейства, които твърдят, че ВМС не са разкрили напълно обхвата на замърсяването и не са осигурили подходящи медицински грижи за заболелите.

САЩ засилват военното си присъствие в Европа като сигнал срещу Русия заради ядрения шантаж на Владимир Путин. Група кораби, начело с яд…

В иска се казва, че американският военен флот продължава да твърди, че семействата не са болни поради това, че са били изложени на контакт с реактивно гориво.

След разлива на горива министерството на здравеопазването на Хаваите нареди на ВМС да затворят съоръжението.

Наскоро военните заявиха, че са приключили с източването на три тръбопровода и очакват да завършат източването на резервоарите през 2024 г.

Вижте още:  Председателят на ЕП Роберта Мецола ще посети Киев

ОЩЕ: Силно земетресение разтърси Хаваите

Източник: