агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Pfizer ще позволи хапчетата срещу COVID да се произвеждат и продават евтино в бедни страни

Днес Pfizer обяви сделка, която ще позволи обещаващо лекарство срещу COVID-19 да се произвежда и продава на ниски цени в 95 по-бедни страни, в които живее повече от половината от населението на света.

seo-blog7

Споразумението следва подобно споразумение, договорено от Merck миналия месец, и заедно сделките имат потенциала да разширят значително глобалното производство на две обикновени антивирусни хапчета, които могат да променят хода на пандемията, като предотвратят тежките заболявания от коронавируса, съобщи в. „Ню Йорк Таймс“, цитиран от БГНЕС.

“Фактът, че вече имаме два лиценза за производство навсякъде на тези две лекарства, е голяма промяна и е в голям контраст с досегашните ограничителни лицензи за ваксини”, казва Джеймс Лав, който ръководи Knowledge Ecology International, организация с нестопанска цел, която изследва достъпа до медицински продукти.

По силата на споразумението Pfizer ще предостави безвъзмезден лиценз за хапчето на Medicines Patent Pool, организация с нестопанска цел, подкрепяна от ООН, в сделка, която ще позволи на производителите да сключат сублиценз. Те ще получат формулата на Pfizer за лекарството и ще могат да го продават за употреба в 95 развиващи се страни, предимно в Африка и Азия, след като регулаторните органи разрешат лекарството на тези места. Организацията е постигнала подобна сделка с Merck за антивирусното хапче срещу COVID, молнупиравир, което ще се произвежда и продава евтино в 105 по-бедни страни.

Въпреки това съществуват сериозни опасения дали тази стъпка ще бъде достатъчна, за да се осигури достатъчно предлагане на лекарството за страните, които продължават да нямат ваксини срещу коронавирус.

Подобно на сделката с Меrck, споразумението с Pfizer изключва редица по-бедни държави, които са били силно засегнати от вируса. Бразилия, която е с една от най-тежките статистики на смъртни случаи от пандемията в света, както и Куба, Ирак, Либия и Ямайка, ще трябва да купуват хапчета директно от Pfizer, най-вероятно на по-високи цени в сравнение с тези, които ще изискват производителите на генерични лекарства, и тези страни рискуват да бъдат лишени от доставки. Китай и Русия – страни със средни доходи, в които живеят общо 1,5 милиарда души – са изключени от двете сделки, както и Бразилия.

Вижте още:  Коронавирусът по света: След месеци на спад, броят на заразените отново тръгна нагоре

Източник:

гръцки преводач Добрич