агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Полша приема милион бежанци, ако Русия нахлуе в Украйна

Правителството в Киев предупреди, че между три и пет милиона души могат да бъдат принудени да напуснат страната в сухопътна война, като 1,5 милиона вече са изселени от домовете си поради боевете в източната част на страната.

seo-blog7

Полски изпълнители започнаха работа по нова стена на стойност 353 млн. евро по границата с Беларус, предава АФП. Целта й е да възпрепят…

Министрите в Словакия и Чехия смятат, че десетки хиляди украински бежанци може да пристигнат в техните страни, ако Русия нападне. Полша, която има дълга 330 мили обща сухопътна граница с Украйна, и вече има значителна украинска общност, очаква да приеме значително повече.

„Ако има война в Украйна, трябва да сме подготвени за приток на истински бежанци, хора, които бягат от ада, от смъртта, от жестокостите на войната“, каза 52-годишният Мачей Васик, заместник-министър на вътрешните работи по полската телевизия. „Като правителство трябва да сме подготвени за най-лошия сценарий и от известно време вътрешното министерство предприема стъпки, за да ни подготви за пристигането дори на един милион души.

Полша възприе значително по-борбен подход към Русия, отколкото някои от нейните съседи в Европейския съюз. Преди няколко седмици тя обяви, че ще увеличи повече от два пъти размера на въоръжените си сили, за да предотврати „имперските“ претенции на президента Путин, изразявайки съмнения относно способността на НАТО да организира бърз и решителен отговор на нахлуването в Източна Европа.

59-годишният Павел Солох, ръководител на полското бюро за национална сигурност, каза днес, че страната му е готова да изпрати боеприпаси на Украйна, включително средства за противовъздушна отбрана, до дни.

гръцки преводач Добрич

По време на пътуване до естонската столица Талин, 66-годишният Збигнев Рау, полският външен министър, каза, че има признаци, че Русия възнамерява да разшири военното си присъствие в Беларус, на източната граница на Европейския съюз, извън планираните военни учения.

В ЕС се очертава разцепление, като Полша и балтийските държави се чувстват пряко застрашени от предстоящото разполагане на руски войски в рамките на сто мили от границите им, докато страни като Франция и Германия се опасяват и въздържат да провокират Путин.

53-годишният Матеуш Моравецки, министър-председател на Полша, се очаква да посети Киев утре. „Руският неоимпериализъм се завръща пред очите ни, заплашвайки с дестабилизация на ЕС“, каза той. „Струпването на руски военни сили и нейните нереалистични искания по отношение на бъдещето на НАТО [предизвикват] ясна и решителна реакция: непоколебима подкрепа за [Украйна].“

В миналото Полша неохотно е приемала търсещи убежище, включително по време на миграционната криза от 2015 г. и по време на мигрантската криза на полско-белоруската граница миналата есен. През 2020 г. Полша е предоставила убежище на 2000 души в сравнение със 128 590 в Германия и 86 330 във Франция.

Европейската комисия е поискала от Полша да плати глоби в размер на близо 70 млн. евро за пренебрегване на заповедта за премахване на о…

Въпреки това Васик каза, че страната му няма да “избяга от” своите отговорности към народа на Украйна. „Там, където наистина има бежанци, ние трябва да им помогнем“, каза той. „Това е международно право, но това са и принципите на съвместното съществуване на цивилизованите хора, принципите на европейската и християнската култура“. 

Вижте още:  ЕС поднови призива към Израел да прекрати изграждането на селища в Западния бряг

Източник: