агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Пореден скандал около болница “Света Екатерина”

Пореден скандал около болница “Света Екатерина”. Професори, лекари и общественици искат да бъде заличено името на проф. Чирков и да се върне старото име на болницата. В същото време започна петиция с искане да не се променя името на лечебното заведение.

seo-blog7

Преди около три месеца със заповед на предишния министър на здравеопазването – Асена Сербезова, името на болница “Света Екатерина” беше променено на “Проф. д-р Александър Чирков”, в знак на признание към делото на големия български лекар. Тогава над 12 хиляди души се подписаха в петицията за преименуване на болницата. Сред тях беше и известният кардиолог проф. д-р Иво Петров, който преди дни получи и приза “Лекар на годината”.

“Проф. Чирков е от гигантите на българската медицина и по повод Деня на българския лекар казах, че трябва да уважаваме нашите учители и да им въздаваме това, което обществото им дължи. На хора като проф. Чирков и специално на него ние дължим много”, коментира проф. Петров.

Сега обаче над 150 професори, лекари и общественици настояват в подписка да се върне името на Университетската болница на “Света Екатерина”. Подписката, която вече е входирана в Министерството на здравеопазването, е подкрепил и проф. Генчо Начев, който 16 години управляваше лечебното заведение.

“Името беше дадено от проф. Чирков, винаги е повтарял, че точно “Св. Екатерина” ще закриля всички, които работим тук. Наистина болницата беше осветена от патриарх Максим. И това, че пише в някои сайтове, че той не е споменавал “Св. Екатерина”, са пълни глупости и измислици”, сподели сърдечно-съдовият хирург проф. Начев.

С тези мотиви обаче не е съгласен заместник-председателят на българската болнична асоциация Андрей Марков, който е сред инициаторите болницата да се казва проф. Чирков.

Вижте още:  Няма да живее дълго с ваксините, COVID-19 щял да стане сезонен вирус

“Това не е вярно. Аз съм човекът, който покани патриарха да освети параклиса на болницата и желанието на професор Чирков е “Света Екатерина” да е закрилник на лечебното заведение. Ние смесваме духовен въпрос с юридически казус”, заяви зам.-председателят на Българската болнична асоциация и управител на “Сити Клиник” – Андрей Марков.

гръцки преводач Добрич

А преди дни започна и нова петиция с искане болницата да запази името на своя създател. В нея вече се е подписал проф. д-р Евгений Аструков, който 7 години е бил колега на именития лекар.

“Проф. Чирков е човекът, който реално е създал тази болница. Цяла България я знаеше като болницата на Чирков”, категоричен е хирургът доц. д-р Евгений Аструков.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Източник: