агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Премиерът на Ирак оцеля при опит за покушение

Премиерът на Ирак Мустафа ал Кадими, който оцеля при опит за покушение в неделя, е бивш ръководител на разузнаването и умел преговарящ, който е изправен пред несигурно бъдеще след законодателните избори миналия месец, предаде БГНЕС.

seo-blog7

Кадими, който оглавяваше Националната разузнавателна служба на Ирак (INIS), пое юздите на страната през май миналата година, след като парламентът гласува доверие на кабинета му, ограничавайки търговията за министерски постове.

Роден в Багдад през 1967 г., Кадими завършва право в Ирак, но след това заминава за Европа, за да избяга от репресивния диктатор Саддам Хюсеин, работейки като опозиционен журналист.

След свалянето на Хюсеин през 2003 г., Кадими се завръща, за да помогне за стартирането на иракската медийна мрежа, съхранява документите за престъпленията на бившия режим във фондация “Иракска памет” и работи като защитник на правата на човека.

Но той направи необичаен скок в кариерата си през 2016 г., когато тогавашният премиер Хайдер ал Абади го избра да оглави Националната разузнавателна служба на Ирак в разгара на войната срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“.

Именно там, казват източници, близки до Кадими, той създава своите уникално близки връзки с топ играчи от ключови нации, включително във Вашингтон, Лондон и по-близо до дома.

„Той има прагматичен начин на мислене, взаимоотношения с всички ключови играчи на иракската сцена и добри връзки с американците – и наскоро успя да възстанови връзките си с иранците“, каза политически източник пред АФП.

Бившият журналист е особено близък със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

гръцки преводач Добрич

На кадри от посещение в Рияд след назначаването му се вижда как саудитският крал топло прегръща Кадими.

Вижте още:  Hasta la vista, baby: Прощалната реч на Борис Джонсън (ВИДЕО)

Но гладко избръснатият мъж, с плътно подстригана коса, побеляла около ушите, по-принцип остава предимно в сенките.

– “Безпрецедентен” консенсус –

За първи път Кадими е избран за премиер през 2018 г., но политическите блокове вместо това назначават Адел Абдел Махди – служебният премиер, който подаде оставка през декември 2019 г. след месеци на протести и когото Кадими замени.

Името на шефа на разузнаването започна да се разпространява няколко месеца по-късно като предпочитан кандидат на президента Бархам Салех, но политически съветник, близък до преговорите, каза пред АФП, че се е поколебал да поеме риска.

„Той не искаше да се съгласява, освен ако това не беше гарантирано“, каза съветникът, след като видя как двама кандидати – депутатът Аднан Зурфи и бившият министър Мохамад Алауи – се провалиха преди него.

Алауи не можа да събере кабинет до 30-дневния срок, докато Зурфи отхвърли кандидатурата си под натиска на шиитски партии, близки до Иран, които видяха, че депутатът е тревожно близък до Вашингтон.

През януари 2020 г. същите тези групировки обвиниха Кадими, че е замесен в удара с безпилотен самолет на САЩ, при който бяха убити иранския генерал Касем Солеймани и иракския командир Абу Махди ал-Мухандис в Багдад.

Най-малко 125 души са ранени днес при жесток сблъсък между иракските сили за сигурност и демонстранти в Багдад, протестиращи срещу резу…

Но Кадими работи чрез влиятелния началник на кабинета на служебния премиер Мохамад ал Хашеми за възстановяване на връзките с Иран и неговите съюзници в Ирак, каза пред АФП съветник и дипломат от Багдад.

Съветникът каза, че благодарение на протехеранските групировки Кадими постигна “безпрецедентен консенсус с всички шиити”.

Вижте още:  ООН, Турция и Украйна договорили извеждането на 14 кораба по зърнения коридор

– “Превъзходен преговарящ” –

Това създаде по-добри шансове на Кадими в сравнение с предишните двама кандидати, но той се сблъска с множество проблеми – от слабата икономика на страната до коронавируса.

Той предложи избори, първоначално насрочени за 2022 г., в отговор на антиправителствените протести срещу ендемичната корупция, безработицата и пропадащите обществени услуги.

Най-малко 11 души бяха убити късно днес при атака срещу село в Източен Ирак. Атаката е организирана от групировката “Ислямска държава”,…

Но резултатите от тези избори сега означават, че той е изправен пред несигурно бъдеще, с коалиционни спорове и обвинения в измами злоупотреби.

Фигура като Кадими би могла да има правилните връзки, за да преведе Ирак през тези кризи, твърдят наблюдатели.

„Кадими е превъзходен преговарящ и невероятно проницателен играч“, каза Тоби Додж, ръководител на Близкоизточния център на Лондонското училище по икономика.

Но предупреди: „Ирак живее живот на заем– залозите са се вдигнали твърде високо“.

Още: Корупцията струва на Ирак милиарди долара

Източник: