агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Радев поиска от партиите решаване на въпроса със сигурността на небето ни

Политическите партии имат доста кризи, които трябва да поставят като приоритет за решаване, а сред тях е сигурността на небето и на въздушната ни отбрана. Това стана ясно от думите на Радев по време на празника на Военновъздушните сили.

seo-blog7

Следващата година изтребителите МиГ-29, които отговарят за въздушната охрана на страната ни, ще бъдат приземени за постоянно, заради изтичане на летателната им годност. А първата група от 8 самолета F-16 все още няма да е пристигнала. Затова една от първите теми, които президентът ще обсъди на консултациите с парламентарно представените сили след свикването на Народното събрание, ще бъде търсенето на решения за въздушния ни суверенитет.

“Крайно време е да осъзнаем, че в Европа бушува война, вие как предлагате да охраняваме небето си? Знаете кои политици оставиха българската авиация без самолети. Ще търся отговор от партиите какви решения предлагат за въздушния ни суверенитет, защото още дълги години ние няма да имаме оперативно готова ескадрила F-16, а МиГ-29 догодина ще се приземят”, заяви Радев, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Предходното редовно правителство поиска оферти за изтребители на лизинг от Съединените щати, Италия, Нидерландия, Франция, Швеция и Израел. Ако има изгодни предложения, ще бъде направен проект за инвестиционен разход и ще бъде внесен в НС. Така отговорността и решението за заместващи самолети ще е изцяло на депутатите.

“Съвсем не случайно, в знак на почит към героизма на летците, бранили отечеството, нашите предшественици поставят този паметник именно тук, на метри от НС, за да припомнят на народните избраници, колко важно е да има боеспособна армия”, каза държавният глава.

Вижте още:  12 г. по-късно двойният убиец от “Соло” е арестуван в Узбекистан

Според командира на военновъздушните сили, не самолетите, а хората са най-тежкият дефицит във въздушната отбрана.

“България няма да бъде охранявана от други летци и от чужди самолети, имаме 110 години история зад гърба си. През тези 110 години никога не ни е било лесно. Това е въпрос на национален суверенитет, това е въпрос на национално достойнство. Ако нас не ни е грижа за националния суверенитет и достойнство, май сме загубили всичко”, категоричен беше командирът на ВВС, ген.-майор Димитър Петров.

гръцки преводач Добрич

Днес се отбелязват 110 години от първия боен полет и е празник на Военновъздушните сили.

Източник: