агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Решено: Бустерна доза ще се слага три месеца след втората имунизация

“Основният въпрос беше да приемем официално това решение за съкращаване на срока за поставяне на бустерна доза от 6 на 3 месеца. В Европа има всякакви схеми. Има на 6, на 4 и на 3, но изследванията показват, че този интервал от 3 месеца осигурява достатъчно силен имунен отговор така, че човекът, направил бустерна доза, да получи максимална защита”, категоричен бе Кунчев.

seo-blog7

Той уточни, че само при еднодозовата ваксина “Янсен” този период ще е от два месеца. По думите му е взето и решение за удължаване на срока, в който възрастните хора над 65 години да получат ваксина срещу грип безплатно.

Ето и конкретните препоръки на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката, които днес бяха одобрени: 

При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

След втората доза има малко над 60% ефективност, след бустерната доза нараства до 90%. Изследванията показват, че трябва да се скъси пе…

Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

гръцки преводач Добрич

Бустерна доза ваксина след завършен ваксинационен курс се прилага не по-рано от 3 месеца от датата на поставяне на втората доза (при двудозовите ваксини) и първа доза (при еднодозовите ваксини).

иРНК ваксина (на производителя Pfizer/BioNTech или на производителя Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или векторна ваксина не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.

Въвеждането на поставена бустерна доза иРНК ваксина в Регистъра за ваксинация, 3 месеца след завършен курс с иРНК ваксина или с векторна ваксина, ще е възможно от утре, 31 декември, като гражданите ще получават и своя европейски цифров COVID сертификат.

Вижте още:  Д-р Симидчиев: Над 90% е защитата на ваксината срещу смъртни случаи от Омикрон

Източник