агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Ролс Ройс също започва да строи ядрени реактори

Британският производител на самолетни двигатели Ролс Ройс обяви днес плановете си за изграждане на малки евтини ядрени реактори, подкрепени с частни и публични средства, за да помогне за намаляване на въглеродните емисии в страната, съобщи АФП.

seo-blog7

Ролс Ройс създаде ново подразделение за малки модулни реактори (SMR), след като получи финансиране в размер на 405 милиона паунда, се казва в изявление.

Правителството на Норвегия издаде постановление, с което задължава британската компания „Ролс Ройс” да прекрати продажбата …

SMR реакторите са много по-евтини за изграждане от големите ядрени централи, тъй като по-голямата част от производството и монтажа се извършват във фабрика, преди да бъдат транспортирани до площадката. Инженерният гигант се надява, че новият бизнес може да създаде до 40 000 работни места до 2050 г.

„Днешното съобщение е още една стъпка към изпълнението на стратегията на правителството за нулеви емисии“, подчертават от компанията. Британското правителство, което в момента е домакин на срещата на върха на ООН за изменението на климата в Глазгоу, се стреми до 2050 г. да достигне нетни нулеви въглеродни емисии с помощта на ядрената енергия.

Rolls-Royce, BNF Resources и Exelon Generation ще инвестират общо 195 милиона паунда за три години заедно с 210 милиона паунда държавна субсидия, се казва още в изявлението. „Програмата SMR е един от начините, по които Ролс Ройс отговаря на необходимостта да гарантира, че Великобритания продължава да разработва иновативни начини за справяне с глобалната заплаха от изменението на климата“, коментира главният изпълнителен директор Уорън Ийст.

гръцки преводач Добрич

Британският министър на бизнеса и енергетиката Куаси Куартенг описа новината като „възможност, която се появява веднъж в живота“ за „внедряване на повече нисковъглеродна енергия и гарантиране на по-голяма енергийна независимост“. Развитието ще „донесе чисто електричество в домовете на хората и ще намали още повече и без това намаляващата употреба на изкопаеми горива“, каза той.

Британските атомни електроцентрали, построени през миналия век, или са затворени, или са към края на живота си. Но страната иска 20% от електроенергията да се произвежда от ядрена енергия, за да може да изпълни обещанието си да намали въглеродните емисии до нула до средата на века и да се справи с изменението на климата. 

Източник: