агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Русия глоби Google, готви санкции и срещу Apple


Русия присъжда глоби и санкции за ИТ гиганти, неспазващи местното законодателство (снимка: CC0 Public Domain)

Русия глоби Google заради отказ на интернет компанията да премахне незаконно съдържание. Нещо повече, властите се готвят да санкционират и Apple заради престъпване на антимонополните норми в страната.

Русия наложи глоба на Alphabet, компанията-майка на Google, в размер на 21,1 милиарда рубли за повтарящ се отказ да премахне съдържание, считано за незаконно в страната. Регулаторът РосКомНадзор обяви, че окръжният съд в Тагански е наложил глобата за отказа на фирмата да ограничи достъпа до забранени материали, по-специално подчертавайки нарушения в YouTube.

Глобата е изчислена въз основа на дял от годишния оборот на Google в страната и е втората, наложена в рамките на една година: в края на 2021 г. Русия наложи на компанията глоба от 134 милиона долара.

Google пък обяви, че е подала молба за банкрут в страната през май, след като банковата ѝ сметка беше запорирана. Alphabet пък спря по-голямата част от търговските си дейности в Русия след началото на кризата в Украйна.

Сега обаче се очаква и Apple да бъде глобена в Русия – за нарушаване на антитръстовите закони. Руският орган по конкуренцията заяви, че ще глоби технологичния гигант от САЩ заради нарушаване на руските антитръстови норми и злоупотреба с господстващо положение на пазара на магазини за приложения.

гръцки преводач Добрич

Федералната антимонополна служба заяви, че ще наложи на Apple глоба въз основа на оборота, чийто размер ще бъде определен по време на административно разследване.

Вижте още:  AI камера разпознава „паметни” сцени и ги снима автоматично

„Компанията е злоупотребила с доминиращата си позиция на пазара за разпространение на приложения за iOS“, се казва в изявление на FAS. „Apple забранява на разработчиците на приложения за iOS да казват на клиентите в приложението за възможността да плащат за покупки извън App Store или да използват алтернативни методи на плащане“.

Решението да се предприемат действия срещу Apple на антитръстови основания идва като ехо на разследването на Европейската комисия срещу компанията за т.нар. „затворена екосистема“, която „несправедливо предпазва“ Apple от конкуренция.

Източник: