агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

С новите цени на газа: Топлиш 2 стаи, плащаш 300 лв. на месец

По-високите цени на енергийните борси в Европа – това е причината “Булгаргаз” да иска по-голямо увеличение. Така се стигна до решението на КЕВР за повече от 30% ръст в цената на синьото гориво.

seo-blog7

С приетото решение цената на газа стана 133,41 лв./MWh.

Още по темата

1 яну 2022 18:43

69

1 яну 2022 15:49

331

гръцки преводач Добрич

Габриел Галчев отоплява апартамента си на газ от години. За да стопли 2 стаи, плаща средно по 200 лв. на месец. Сега пресмята:

“След увеличението може ще би дойде около 300. Ще трябва да се замислям дали да отоплявам и двете стаи и дали да ги отоплявам постоянно, защото да: наистина е топло, но парите ме притесняват”, сподели той.

Според енергийния експерт Васил Начев поскъпването на газа в България е очаквано.

“Няма как да бъде избегнато или предотвратено едно такова увеличение.  Наистина няма полезен ход, посока да не се случи”, категоричен бе Начев.
 
Като алтернатива за по-евтино синьо гориво експертите посочват азерския газ, който и към момента се доставя за България, но само 1/4 от уговорените количества.  

В позицията си днес основният доставчик на страната ни “Булгаргаз” обясни, че дори и да получаваме пълния обем газ от Азербайджан, поскъпване пак щяло да има.

Въпреки това поевтиняване не е изключено, но не и в близко бъдеще.

“Силно се надявам, че ще бъде последното увеличение, тъй като трендовете на пазара са такива, че се върви в посока към намаление на цената на природния газ”, смята Начев.

А дотогава от КЕВР са категорични, че трябва да има утвърден механизъм за компенсиране на Топлофикациите, тъй като по-високата на цената на основното гориво, което използват, може да попречи на нормалната им работа още преди края на зимата.

Вижте още:  Децата, които станаха милионери заради YouTube

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев по Bulgaria ON AIR.

Източник: