агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Шотландският премиер изпадна в трудна политическа ситуация на тема “украински бежанци”

Шотландското правителство заяви, че работи по нова кампания за насърчаване на повече хора лично да предложат убежище на засегнатите от руската инвазия в Украйна, тъй като възможностите за временен престой в хотелски стаи са “много близо” до лимита.

seo-blog7

Шотландският премиер каза през март, че “ако се наложи” лично ще осигури подслон на бежанец. Миналия месец обаче Стърджън оттегли думите си, като обясни, че гражданин на Украйна в този случай може да се сблъска с нежелана публичност. Освен това тя казва, че работата ѝ е да гарантира Шотландия да може да осигури подслон на хиляди хора, а не само на един човек.

Нейните политически опоненти обаче твърдят, че личното участие на премиера в схемата би било “силен жест”, който може да вдъхнови мнозина да последват примера.

Стърджън и нейният съпруг, изпълнителният председател на Шотландската национална партия Питър Мърел, живеят в частен дом в Глазгоу. Освен това тя има на разположение официалната държавна резиденция, разположена в Единбург.

Лидерът на шотландските либерални демократи Алекс Коул-Хамилтън предложи на бежанец удобна къща в свой парцел в Единбург. Преди го даваше под наем чрез AirBnB.

“Начинът, по който шотландското правителство управлява програмата за бежанците, е буквално катастрофа. На нас час по-скоро ни е необходим нов импулс, за да намерим доброволци и да съберем пари. Ние със семейството ми очакваме кога ще завърши процедурата и за нас и да се включим от началото на септември. Ако първият министър се присъедини към мен в това начинание, то ще бъде силен жест от нейна страна”, каза Коул-Хамилтън.

През последните пет месеца САЩ са приели повече от 100 хил. украинци. Това съобщи BBC в петък, като се позова на Министерството на вътр…

гръцки преводач Добрич

Водещата инициатива за “суперспонсорство” на Стърджън се натъкна на по-големи проблеми. Около 20 000 украинци все още не са пристигнали в страната, но вече са получили гаранция за правото да живеят в Шотландия. Острият недостиг на временни жилища обаче доведе до опасения, че хората просто няма да имат къде да живеят.

Вижте още:  Зеленски: Имаме значителни резултати в Източна Украйна (ВИДЕО)

С договор, който ще струва на данъкоплатците до 100 милиона паунда, се наемат два круизни кораба. Но дори и при пълен капацитет, те са в състояние да приемат само малка част от бежанците, които може да дойдат в Шотландия през следващите месеци.

Хижа с едно легло и самостоятелна баня при Коул-Хамилтън в западен Единбург е получила хиляди положителни отзиви за AirBnB от предишни гости. Преди това политикът печелеше от наема за тази къща от 5000 до 10 000 паунда годишно.

Когато Стърджън обеща да приеме бежанците, тя също излезе като язвителен критик на правителството на Обединеното кралство за неговата програма “Жилища за Украйна”.

Миналия месец програмата за “суперспонсорство” се разпадна

7120 са наетите на работа украински граждани до този момент. За един месец броят им се е увеличил с над 1200 души, научи БНР.
По данни…

Премиерът успешно осигури разрешение за провеждане на “суперспонсорство”. По тази програма шотландското правителство действаше като пряк спонсор и бежанците не трябваше да чакат, докато някой е готов да предложи жилище. Но въпреки твърденията за “неограничен” брой хора, които могат да дойдат в страната по схемата, програмата беше отменена миналия месец.

Около 30 000 души получиха визи. В момента в страната са влезли едва 10 000, а местата за настаняване са почти свършили.

Депутатът от торите Майлс Бригс каза, че призивът да се убедят повече хора да отворят вратите е “молба от Шотландската национална партия (SNP) към обикновените шотландци да спасят правителството от бъркотията, създадена от неразумната политика за бежанците”. Той добави: “Не е изненадващо, че министрите от SNP отново молят добродушните шотландци да приемат повече украинци. Но това искане няма да бъде лесно за изпълнение предвид глобалната криза на разходите за живот. Така че може би е дошло времето за премиера да даде пример и да изпълни обещанието си, ако е необходимо, да приеме бежанец.”

Вижте още:  Зеленски: Nедостигът на горива в Украйна скоро ще приключи

ОЩЕ: Кой ще изхранва бежанци от Украйна с държавни пари – вече е ясно

Превод: Ганчо Каменарски

Източник: