агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Смартфони откриват замърсяване на водата

Смартфоните могат да се използват с успех при анализ на водни проби
(снимка: CC0 Public Domain)

Освен за общуване и забавления, смартфоните могат да ни служат и във всевъзможни други сценарии, вкл. в сферата на екологията. Нова дигитална система би могла да помогне за навременно откриване на замърсявания на питейната вода, използвайки камерата на смартфона за проверка на параметрите на течността, благодарение на малки водни организми на име парамеция.

Разработена от учени от Сингапурския университет за технологии и дизайн, инсталацията може да се използва за анализ на водни проби от езера или реки на място и то само в рамките на няколко минути, разказва GreenTech.bg.

Екипът, ръководен от гл. ас. Хавиер Фернандес, започнал с наблюдение на едноклетъчни организми, известни като парамеция, които изобилстват във водните басейни по целия свят. Изследователите първоначално отбелязали средната скорост на плуване на организмите в незамърсена вода, а след това наблюдавали как намалява тази скорост при въвеждане на различни концентрации на замърсители като тежки метали и антибиотици.

Когато впоследствие измерили скоростта на плуване на парамецията във водните проби – с помощта на обикновена микроскопска приставка за смартфон-камера, заедно с алгоритми за проследяване на обекти, учените установили, че могат доста точно да определят колко замърсена е водата въз основа на това колко по-бавно от нормалното плуват следените микроорганизми.

Например, когато във водните проби има тежки метали в концентрации, считани за половината на това, което е безопасно за хората, скоростта на плуване на парамецията намалява наполовина, става ясно от изследването, описано в сп. Scientific Reports.

гръцки преводач Добрич

„Следователно вземането на проба от водата и измерването на скоростта на парамецията може да се използва като лесен метод за оценка на питейността на водата без нужда от специално оборудване или химикали”, казва Фернандес. „В общия случай ще се нуждаете от различен тест за всеки замърсител, но плуването на парамеция е глобален измерител”.

Вижте още:  Италия и Южна Корея влизат в партньорство за CBDC

Източник: