агенция гръцки преводи

Актуални новини от България и света | actualnobg.info

Български новини от политиката и бизнеса ⏩ Актуални политически теми на деня ⚡ Спортни новини, Шоу и здравни теми ☛ actualnobg.info

Трябва да се навакса: Ваксиналното покритие у нас е под 90%

Ваксиналното покритие в страната е спаднало под 90 процента. Това каза пред журналисти Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, преди началото на първата национална конференция по ваксинопредотвратими заболявания.

seo-blog7

По думите му причините за това са ковид пандемията и антиваксиналните настроения. Спад във ваксинирането се отбелязва в целия свят.

В България ще трябва да се наваксва с ваксинацията от задължителния имунизационен календар, но дали сме успели, ще разберем през февруари – март следващата година, допълни той. Целта е достигане на ваксинационно покритие от 95 процента, посочи още той. Да се ползват ваксини е най-достъпно, най-евтино и най-ефективно с цел опазване на личното и на общественото здраве, припомни той.

Като предизвикателство д-р Кунчев отчете ваксинирането сред ромите, хората без личен лекар, често мигриращите, както и сред поддаващите се на конспиративни теории. Предстоят срещи със здравните медиатори, добави д-р Кунчев.

Не е висок процентът на ваксинирането сред децата бежанци от Украйна, посочи д-р Кунчев. По думите му украинските бежанци нямат желание да останат за дълго в България и това е причината имунизациите да са с ниско ниво. Кунчев посочи, че 95 на сто от украинските бежанци, пристигнали в България, са жени и деца, като половината от тях са деца.

България въведе изискването за задължително имунизиране срещу полиомиелит за децата от Украйна, които посещават ясла, детска градина или училище.

Д-р Сидхарта Датта, представител на Регионалния офис на Световната здравна организация (СЗО) за Европа, каза че е имало огнище на полиомиелит в Украйна, но преди войната, която започна през февруари т.г. СЗО е загрижена за това, че бежанците от Украйна са в много държави. Засилили сме надзора, включително и за населението в Украйна, допълни той.

гръцки преводач Добрич

В България няма случаи на полиомиелит, увери д-р Кунчев. В Европа са отчетени 68 случая на дифтерия, като всички са сред украински бежанци, каза още той. По думите му предизвикателство за европейските държави е и разпространението на холера в Сирия.

Вижте още:  Жителите на Омуртаг блокират пътя София-Варна

От няколко години се борим ваксините срещу варицела и срещу ротавируси да бъдат включени в задължителния имунизационен календар, допълни Кунчев, цитиран от БТА.

 

Източник: